Konferencija u organizaciji Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske narodne banke „Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj“

U ponedjeljak, 30. listopada 2017. godine, u 9.00 sati, u zagrebačkom hotelu Westin, održat će se Konferencija Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske narodne banke „Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj“.  
 
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković govorit će o strateškim smjernicama, koristima i troškovima uvođenja eura, a izlaganja će na Konferenciji održati guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić i ministar financija Zdravko Marić. Poseban panel bit će posvećen efektima uvođenja eura na gospodarstvo i građane.
 
U nastojanju da se hrvatsku javnost upozna s najvažnijim odrednicama procesa uvođenja eura u našoj zemlji te otvori i potakne javna rasprava o složenom i dugogodišnjem pristupanju europodručju, Vlada Republike Hrvatske i Hrvatska narodna banka organiziraju konferenciju "Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj".  
 
Na konferenciji će biti predstavljena Strategija za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj koju su zajednički pripremile Vlada Republike Hrvatske i Hrvatska narodna banka. Strategija sagledava pretpostavke za uvođenje eura i razmatra učinke tog procesa uvažavajući političko i ekonomsko značenje pristupanja europodručju za Hrvatsku, kao i potrebu kvalitetne i pravovremene pripreme za taj događaj.
 
Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić govorit će o koristima i troškovima uvođenja eura u Hrvatskoj, o aktivnostima do uvođenja eura i ekonomskoj politici nakon uvođenja eura govorit će potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, a faze tog postupka predstavit će ministar financija Zdravko Marić.  
 
Panel-rasprava u drugom dijelu konferencije trebala bi, između ostalog, dati odgovore na pitanja o tome hoće li uvođenjem eura napokon za građane nestati problemi proizišli iz valutne klauzule u kreditima te je li opravdana bojazan da pridruživanje europodručju automatski znači i više cijene. Ugledni predstavnici akademske zajednice, poduzeća, banaka, udruženja i udruga te nositelji novčane i ekonomske politike u Hrvatskoj ponudit će također odgovore na pitanja o tome što građani, nakon pridruživanja europodručju, mogu očekivati i glede kretanja kamatnih stopa. Panelisti će raspravljati i o mogućnostima povećavanja konkurentnosti poduzeća nakon uvođenja eura; hoće li tvrtkama naštetiti potpuno fiksiranje deviznog tečaja te kakav će biti učinak uvođenja eura na poslovanje banaka.
 
Napomena: Molimo predstavnike medija koji su se akreditirali za praćenje Konferencije da u Hotelu Westin u ponedjeljak dođu najkasnije do 8.30. Akreditacije će se preuzimati po dolasku u Westin, kod recepcije Hotela (press-corner), od 8.00 – 8.30 sati
 
Konferenciju možete uživo pratiti putem video prijenosa na stranicama Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske narodne banke.
 
 
 
 

Najave