Korištenje dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine važna novina u hrvatskom mirovinskom sustavu

Slika /Vijesti/2022/07 srpanj/7 srpnja/VRH_5240 (1).jpg

Vlada izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju predlaže korištenje dijela obiteljske mirovine, uz zadržavanje osobne mirovine, u slučaju smrti supružnika odnosno partnera, a ovom će novinom biti obuhvaćeno 155 tisuća korisnika. Hrvatskom saboru upućene su i izmjene i dopune Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se uvodi novo pravo - plaćenog očinskog dopusta u trajanju od 10 radnih dana za zaposlene i samozaposlene roditelje za jedno dijete, odnosno 15 radnih dana u slučaju rođenje blizanaca, trojki ili istovremeno rođenja više djece.

Nakon uvodnog obraćanja premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je o najznačajnijim aktivnostima u procesu obnove Banovine.

"S obzirom na visoke temperature i potrebu stanovništva operativne snage osiguravaju spremnike za vodu te stanovništvu dostavljaju hranu i vodu na potresom pogođenom području, a usto provedena je sanacija bunara na 1334 lokacije", kazao je Medved.

Dodao je da Hrvatske vode provode radove sanacije vodoopskrbnih sustava i zaštitu od štetnog djelovanja voda za što je od potresa do danas utrošeno više od 97 milijuna kuna.

Isto tako, rekao je Medved, ukupni troškovi sanacije elektroenergetske mreže od potresa do danas iznose 107 milijuna kuna, a sveukupni trošak sanacije elektroenergetske mreže i isporuke energije na potresom zahvaćenom području iznosi 211,5 milijuna kuna.

Ugovoreni radovi i usluge za obnovu kuća i stambenih zgrada u iznosu od 828 milijuna kuna

Rekao je da se svakodnevno provode priključivanja i uklanjanja postojećih priključaka pa je tako, dodao je, priključeno više od 1100 novih priključaka, a više od 1200 njih je privremeno uklonjeno radi omogućavanja uklanjanja uništenih objekata kao preduvjet za provedbu programa obnove.

Medved je podsjetio da realizirana financijska sredstva najznačajnijih aktivnosti i mjera proračunskih i izvanproračunskih korisnika državnog proračuna iznose više od milijardu i 400 milijuna kuna.

Kad je riječ o aktivnostima Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, istaknuo je i da su ugovoreni radovi i usluge za obnovu kuća i stambenih zgrada u ukupnom iznosu većem od 828 milijuna kuna.

"Prioritet nam je realizacija tih ugovora vezano uz izgradnju i obnovu objekata kako bi se što prije obnovilo cijelo područje Banovine kao preduvjet povratka stanovništva u njihove domove", naglasio je Medved.   

Mogućnost korištenja dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine

Vlada izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju predlaže korištenje dijela obiteljske mirovine, uz zadržavanje osobne mirovine, u slučaju smrti supružnika odnosno partnera, a ovom će novinom biti obuhvaćeno 155 tisuća korisnika

Izmjenama i dopunama zakona upućenima u saborsku proceduru, rekao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, Vlada zapravo nastavlja djelovati na unaprjeđenju položaja i proširivanju materijalnih prava umirovljenika.

"Povećanje adekvatnosti mirovina, uz održivost mirovinskog sustava, jedan je od primarnih ciljeva i ključnih prioriteta u programu Vlade do 2024. godine, kojima nastavljamo skrbiti za više od 1,2 milijuna naših umirovljenika", kazao je.

Korištenje dijela obiteljske mirovine u zadržavanje osobne mirovine u slučaju smrti supružnika odnosno partnera predstavlja vrlo važno novinu u našem mirovinskom sustavu i značajan iskorak, ocijenio je Piletić podsjetivši da se do sada nije omogućavalo istovremeno isplatu dvije mirovine, nego samo jedne, povoljnije.

"Korisnici mirovine koji zbog smrti bračnog ili iz vanbračnog druga ostaju beznačajno djela prihoda kućanstva potencijalno su izloženi riziku od siromaštva. Korištenjem dijela obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu ublažit će se posljedice smanjenja realnih prihoda", dodao je.

Ovom novinom bit će obuhvaćeno više od 155 tisuća korisnika

Ovom novinom bit će obuhvaćeno više od 155 tisuća korisnika s predviđenim prosječnim povećanjem ukupnog prihoda od 5010 kuna mjesečno.

"Kao Vlada mislim da šaljemo ja sam signal da brinemo o posebno osjetljivoj skupini umirovljenika koji žive u samačkim kućanstvima pa su time  i najviše izloženi riziku siromaštva", rekao je.

Izmjenama i dopunama zakona povećava se i mirovinski faktor za izračun visine obiteljske mirovine, a Piletić ističe da će se time te mirovine povećati za 10 posto i to za više od 136 tisuća korisnika, a procjenjuje se da će im mirovine na mjesečnoj razini rasti više od 250 kuna.

Obiteljske mirovine nastavit će rasti i temeljem dodatnog usklađivanja koje je predviđeno izmjenama zakona, a korisnici će zadržati i pravo rada do polovice radnog vremena.

Uz redovno usklađivanje mirovina od 1. siječnja i 1. srpnja svake kalendarske godine, dodatno će se izmjenama zakona, naime, postupno povećati najniža mirovina i to za ukupno 3 posto – 1,5 posto od 1. siječnja iduće godine i 1,5 posto od 1. siječnja 2025. godine.

"Ovim zakonskim izmjenama obuhvatit ćemo više od 287 tisuća korisnika najniže mirovine", istaknuo je Piletić te dodao kako se procjenjuje da će provedbom svih mjera više od 500 tisuća umirovljenika ostvariti povećani mirovinski prihod.

Izmjenama i dopunama zakona predviđeno je i izuzimanje od ovrhe obiteljskih mirovina koju koriste djeca umrlog osiguranika radi jednakopravnog položaj djece kojima je obiteljska mirovina prihod za uzdržavanje.

Omogućuje se i rad uz istovremenu isplatu mirovine profesionalnim vatrogascima koji se tim pridružuju djelatnim vojnim osobama, policijskim službenicima umirovljenima prije 1999. godine,  koji sada mogu raditi pola radnog vremena te primati 100 posto mirovine ili raditi puno radno vrijeme uz isplatu mirovina u iznosu od 50 posto.

Za provedbu ovog zakona osigurana su dodatna sredstva u državnom proračunu -  za 2023. godinu 1,217 milijardu kuna.

Izmjene i dopune zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama

Vlada je u Hrvatski sabor uputila i izmjene i dopune Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima se uvodi novo pravo - plaćenog očinskog dopusta u trajanju od 10 radnih dana za zaposlene i samozaposlene roditelje za jedno dijete, odnosno 15 radnih dana u slučaju rođenje blizanaca, trojki ili istovremeno rođenja više djece.

Ovo se pravo uvodi, objasnila je državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade Željka Josić, kako bi se omogućila veća uključenost očeva u skrb odjeci i sudjelovanje u ranoj dobi djeteta i dodatno potaknulo očeve na korištenje prava na roditeljski dopust.

Za vrijeme korištenja prava naknada plaće predviđa se u punom iznosu osnovice za naknadu plaće, a pravo se može koristiti nakon rođenja djeteta, najkasnije do navršenih šest mjeseci života djeteta.

Povećava se i najviši iznos naknade plaća koja se isplaćuje za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust za zaposlene i samozaposlene roditelje - sa sadašnjih 5654 kune na 7.500 kuna odnosno sa 170 posto proračunske osnovice na 225 posto proračunske osnovice.

Na istovjetan način uređuje se i korištenje prava na roditeljski dopust za slučaj smrti djeteta zaposlene ili samozaposlene majke.

Povećava se i naknada plaće za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust zaposlenog ili samozaposlenog roditelja kao prava na rad s polovicom punog radnog vremena sa sadašnjih 2328 kuna na 3658 odnosno 70 posto proračunske osnovice na 110 posto proračunske osnovice.

Odbijen prijedlog oporbe za pokretanjem pitanja povjerenja ministru Grlić Radmanu

U očitovanju Hrvatskome saboru Vlada je odbila sve navode iz prijedlog 32 oporbena saborska zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu.

Kao obično, dajemo očitovanje i odbijamo sve što je u prijedlogu navedeno, rekao je premijer Andrej Plenković.

Podržavamo odluku Finske i Švedske da pristupe NATO-u

Vlada je u Sabor uputila i konačne prijedloge zakona o potvrđivanju Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Finske te Švedske NATO-u.

"Nastavak proširenja NATO-a jača sigurnost transatlantskog prostora i Europe, a šireći savezničko područje dijeljenih vrijednosti izravno jačamo i vlastitu sigurnost", poručio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Stoga, naglasio je, pozdravljamo i u cijelosti podržavamo odluku Finske i Švedske da pristupe Savezu, a od zastupnika, dodao je ministar, očekujemo snažnu potporu glede ratifikacije konačnih prijedloga zakona o potvrđivanju Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Finske i Švedske NATO.

Stupanje Protokola na snagu je formalnopravna pretpostavka za upućivanje poziva tim dvjema zemljama da pristupe Sjevernotlantskom ugovoru i postanu članicama NATO-a.

Tridesetero djece iz Janjeva u "Maloj školi hrvatskoga jezika i kulture"

Donesena je Odluka o organizaciji sudjelovanja djece iz Janjeva, Republika Kosovo, u „Maloj školi hrvatskoga jezika i kulture“.

Od 1993. u kontinuitetu se organizira i provodi „Mala škola hrvatskog jezika i kulture“. Do sada je u njoj sudjelovalo gotovo tisuću i pol djece iz više od trideset zemalja.
 
Hrvatska matica iseljenika je u 2021. uspješno organizirala i provela projekt sudjelovanja djece iz Janjeva u programu „Mala škola hrvatskoga jezika i kulture“, te se isto planira i u 2022.
 
Cilj je nastaviti s promicanjem hrvatskog jezika i kulture mladima iz Janjeva s obzirom na mali broj Hrvata u Janjevu. Namjera je da se učenjem hrvatskog jezika i kulture očuva prisutnost i identitet Hrvata na tim prostorima te da se mladima pruže dodatne obrazovne mogućnosti kroz kreativno-edukativne radionice „Male škole hrvatskoga jezika i kulture“.
 
Ministar Grlić Radman kazao je da će se ovogodišnja „Mala škola hrvatskoga jezika i kulture“ održati od 18. do 29. srpnja 2022. u Odmaralištu Crvenog križa Grada Zagreba u Novom Vinodolskom.
 
Program škole uključuje radionice hrvatskog jezika, upoznavanje s hrvatskom povijesti i kulturno-spomeničkom baštinom te radionice u prirodi. U projektu će biti uključeno 30-ero djece iz Janjeva.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti