Krenula karavana "Da se ne zaboravi - 2500 kilometara diljem Hrvatske"

U spomen i zahvalu svim hrvatskim braniteljima poginulima za domovinu jutros je ispred Zida boli u zagrebačkoj Selskoj ulici pedesetak hrvatskih branitelja Podravke i INA-Naftaplina automobilima krenulo na petodnevnu tradicionalnu karavanu "Da se ne zaboravi - 2500 kilometara diljem Hrvatske".

ZAGREB, 26. svibnja 2005. (Hina) - U spomen i zahvalu svim hrvatskim braniteljima poginulima za domovinu jutros je ispred Zida boli u zagrebačkoj Selskoj ulici pedesetak hrvatskih branitelja Podravke i INA-Naftaplina automobilima krenulo na petodnevnu tradicionalnu karavanu "Da se ne zaboravi - 2500 kilometara diljem Hrvatske".

Karavanu je ispratila potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor, koja je novinarima rekla da joj je čast biti pokroviteljica te karavane jer branitelji putujući Hrvatskom podsjećaju na sve one bez kojih ne bi bilo Hrvatske. Naknadno se Jadranka Kosor priopćenjem ogradila i osudila to što su pojedini sudionici karavane na svojim vozilima istaknuli fotografije generala Ante Gotovine.

"Ministarstvo će uvijek podupirati akcije hrvatskih branitelja usmjerene na promicanje vrijednosti Domovinskog rata, a fotografije Ante Gotovine koje su primijećene tek kad je karavana krenula smatramo nepotrebnom politizacijom hvale vrijedne akcije", istaknula je u priopćenju Kosor.

Prije polaska karavane sudionici su zapalili svijeće i položili cvijeće ispred Zida boli te automobilima krenuli na 2500 kilometra dug put na kojem će u pet dana obići na stotine mjesta, spomen-obilježja i groblja diljem Hrvatske na kojima će u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civile položiti vijence i zapaliti svijeće.

Tu tradicionalnu karavanu organiziraju Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) i Udruga branitelja Domovinskog rata INA-Naftaplina (KVIN).

Prije polaska karavane Jadranka Kosor rekla je novinarima kako s ponosom ističe da je peti put zajedno s braniteljima na početku karavane kojom se podsjeća na sve hrabre hrvatske branitelje kojima smo zahvalni i bez kojih sigurno ne bi bilo ni slobodne ni samostalne ni demokratske ni europske Hrvatske.

Istaknula je da karavana podsjeća i na obitelji poginulih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, na sve one koji u tišini i dalje tuguju za svojima milima, ali i na 1159 hrvatskih branitelja i civila koji su još na popisu zatočenih i nestalih i za čijom se sudbinom traga.

Predsjednik UBIUDR-a Mladen Pavković rekao je, među ostalim, da se danas u Hrvatskoj "marginaliziraju hrvatski branitelji i naprosto se prešućuju, a hrvatski branitelji to ne smiju dopustiti". Karavana će obići gradove i mjesta diljem Hrvatske, među kojima Karlovac, Plitvice, Gospić i Zadar, te Knin, Metković, Glinu, Petrinju, Sisak, Lipik, Pakrac, Ilok, Vinkovce, Vukovar, Osijek i Bjelovar.

Posljednjeg dana, 30. svibnja, karavana će se ujutro u Vukovaru podno križa na ušću Vuke u Dunav tradicionalno sastati sa sudionicima osmodnevne Regate čamcima na vesla, od Botova do Vukovara, rijekama Dravom i Dunavom. Navečer će branitelji, nakon povratka u Zagreb, na groblju Mirogoju odati počast svima koji su poginuli za Hrvatsku.



Pisane vijesti