Kroz projekt resocijalizacije ovisnika školovano 218 i zaposleno 168 liječenih ovisnika

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama održan je, u organizaciji Ureda za suzbijanje zlouporabe droga i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Okrugli stol „ Resocijalizacija liječenih ovisnika o drogama - školovanje, zapošljavanje i uključivanje na tržište rada“ na kojem su predstavljeni dosadašnji rezultati Projekta resocijalizacije liječenih ovisnika te mjere koje će se s ciljem poticanja što uspješnijeg uključivanja ovisnika u tržište rada i život u zajednici provoditi u budućnosti. Okrugli stol otvorili su Tatjana Dalić, pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava, Ankica Paun Jaralah, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Željko Petković, ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

Pomoćnica ministra Dalić predstavila je nove mjere iz Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja za 2013. godinu u okviru kojih su predviđene i mjere vezane za ciljanu skupinu liječenih ovisnika. Od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Ureda za suzbijanje zlouporabe droga pozitivno su ocjenjeni ostvareni rezultati u području školovanja i zapošljavanja liječenih ovisnika, a naglašeno je kako će nove mjere za poticanje zapošljavanja dodatno pridonijeti kvalitetnijoj provedbi samog Projekta resocijalizacije ovisnika za čiju je koordinaciju zadužen Ured za suzbijanje zlouporabe droga.

Od 19. travnja 2007. godine kada je usvojen Projekt resocijalizacije do 31. prosinca 2012. godine Hrvatski zavod za zapošljavanje ukupno je proveo profesionalno usmjeravanje i procjenu radne sposobnosti za 451 ovisnika; 168 liječenih ovisnika je bilo uključeno u obrazovne programe, a također, 168 liječenih ovisnika je ostvarilo zaposlenje i/ili koristilo poticaje za zapošljavanje. Od početka 2008. godine do kraja 2012. godine na teret Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta financirana je školarina za ukupno 218 liječenih ovisnika. Organizacije civilnog društva koje provode programe i projekte s ciljem smanjenja stigmatizacije i socijalne isključenosti pružile su neki oblik pomoći u resocijalizacija za više od 3000 ovisnika. Također, osnovane su 3 zadruge koje razvijaju socijalno zadružno poduzetništvo, a koje zapošljavaju oko 20- tak liječenih ovisnika.



Pisane vijesti