Kroz „Projekt Slavonija“ predviđeno uložiti 18,5 milijardi kuna, od čega je više od 11,5 milijardi već ugovoreno

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Osijeku je u ponedjeljak proslavljen Dan grada, 2. prosinca, a izaslanik predsjednika Vlade, ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je kako je završen strateški i marketinški plan turizma Slavonije s planom brendiranja od 2019. do 2025. godine.

„Na taj način imat ćemo vrlo konkretan i strateški dokument za iduće razdoblje kako bi se počelo ozbiljno raditi na brendiranju i kvaliteti. Imate sve parametre da se možete turistički valorizirati, ali tome treba kvalitetnije pristupiti“, rekao je Cappelli te dodao da će strategija službeno biti predstavljena u siječnju iduće godine na sastanku sa slavonskim županima i gradonačelnicima.

575 milijuna kuna za turističke projekte

Podsjetio je kako je kroz Vladin „Projekt Slavonija“ na istoku Hrvatske predviđeno uložiti 18,5 milijardi kuna, od čega je više od 11,5 milijardi već ugovoreno, a 575 milijuna kuna namjerava se uložiti u turističke projekte.

Istaknuo je da je zadovoljan aktivnostima u rješavanju pitanja pristaništa u Osijeku kako bi se kvalitetnije počeli baviti kruzing turizmom te je dodao kako su, u suradnji s osječkom Zračnom lukom, pred završetkom pregovori o uspostavi dviju zrakoplovnih linija Ryan Aira između Osijeka i Londona.

„Mislim da ćemo dati jednu pravu potporu i financijsku i u turističkom povezivanju kako bi ovaj kraj bio valoriziran na pravi način. Vlada će poduzeti sve da one projekte koje smo potpisali u što kraćem roku realiziramo, da vidite da itekako razmišljamo o ovim krajevima, da želimo zaustaviti odlazak mladih ljudi i pokazati da za njih ovdje postoji budućnosti“, istaknuo je Cappelli.

Gospodarski centar, sajamskih prostor…

Izaslanik hrvatske predsjednice i predsjednika Hrvatskoga sabora župan Ivan Anušić podsjetio je kako se, u suradnji s Gradom Osijekom, radi na izgradnji gospodarskog centra i novoga sajamskog prostora, vrijednog 300 milijuna kuna, a iduće godine očekuje se realizacija izgradnje regionalnoga distribucijskog centra za voće i povrće u Industrijskoj zoni Nemetinu. U pripremi je projekt izgradnje novoga osječkog Kliničkog bolničkog centra, vrijedan dvije milijarde kuna, koji će se provoditi u suradnji s Vladom kroz EU fondove.

„Bez Grada Osijeka ne možemo razvijati ni Osječko-baranjsku županiju ni istok Hrvatske i nastojat ćemo da to tako i blude“, poručio je Anušić.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Požega ocijenio je kako projekti koji se realiziraju u Osijeku „nikome ne smiju biti povod da se hvali stanjem u gradu sve dok postoji ijedan Osječanin ili Osječanka koji odlaze u svijet u potrazi za poslom ili boljim prihodnima“. Smatra kako se isto tako „mora promijeniti iskrivljena medijska slika Osijeka, koji je vrlo sigurno i ugodno mjesto za živost“, a svi relevantni ekonomski pokazatelji godinama pokazuju nedvojbeni gospodarski rast grada.

Uručenja priznanja

Zaslužnim pojedincima, ustanovama i udrugama na sjednici su uručena gradska javna priznanja, a Zlatna plaketa - Grb grada Osijeka za životno djelo uručena je povjesničarki Zlati Živaković-Kerže za jedinstven doprinos znanosti i istraživanju zavičajne povijesti.

Proslava Dana grada nastavit će se popodne otvorenjem obnovljenog Trga Vatroslava Lisinskog u Tvrđi i negdašnje austrougarske vojne pekarnice, koja će biti Edukativni i informativni turistički centar mladih „Stara opekara“. Vrijednost projekta je 62 milijuna kuna, od čega je 52 milijuna nepovratno iz
EU.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Gari Cappelli