Sa sindikatima smo postigli kvalitetan kompromis koji omogućuje prekid štrajka već od sutra

  • Slika /Vijesti/2019/12 prosinac/2 prosinca/Press-1.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je, zajedno sa resornim ministrima, postigao dogovor sa sindikatima u obrazovanja i znanosti, kojim se štrajk u osnovnim i srednjim školama te u visokom obrazovanju  prekida već sutra ujutro.

Plenković je nakon sastanka sa sindikatima izjavio da je postignut kvalitetan kompromis koji omogućuje prekid štrajka od sutra ujutro.
 
"Ključna poruka ovog razgovora je da se škola normalno odvija u cijeloj Hrvatskoj, počevši od utorka”, kazao je predsjednik Vlade, dodajući da je kompromis postignut u interesu djece, učenika, roditelja, nastavnika i normalnog funkcioniranja sustava obrazovanja, 

Podsjetio je da se u proteklih nekoliko mjeseci razgovaralo o temeljnom zahtjevu predstavnika sindikata u obrazovanju, a to je kretanje  s pozicije nepravednih koeficijenata koji su etablirani još prije 16 godina. Naveo je da su kasnije ti nepravedni koeficijenti bili kompenzirani određenim dodacima koje je SDP-ova Vlada ukinula, te je ta nepravda postala ključno pitanje za dostojanstvo učitelja, nastavnika i ostalih zaposlenika u sustavu obrazovanja.
 
"Mi smo tu poruku čuli i razumjeli", istaknuo je Plenković, ponovivši što je sve Vlada nudila proteklih mjeseci i kako je to rezultiralo kvalitetnim kompromisom.

"U tekućoj proračunskoj godini Vlada nije imala dodatnih sredstava za povećanje koeficijenta od 1. rujna, prema inicijalnom zahtjevu sindikata.  Tih sredstava tada nije bilo, dapače, mi smo uspjeli namaknuti dodatna sredstva i za ono povećanje od dva posto koje je išlo na plaću iz rujna, a odnosi se na porast osnovice kroz Temeljni kolektivni ugovor. Istodobno, kao zalog dobre volje i razumijevanja, ponudili smo odmah na plaću od rujna dodatnih dva posto, ali tada to sindikatima nije bilo prihvatljivo. Nakon toga,  smo kroz postupak mirenja, ponudili dodatnih 2+2 posto, dva u ovoj i dva u idućoj godini, ali ni to se nije prihvatilo”, poručio je.
 
Vlada vodi konzistentnu politiku povećanja plaća

Istaknu je da je Vlada potom povukla potez kojim je omogućila na prihodovnoj strani proračuna za 2020. još milijardu i 800 milijuna kuna, zbog odustajanja od  smanjenja jednog postotnog boda opće stope PDV-a, sa 25 na 24. 

“Time smo omogućili nastavak naše konzistentne politike povećanja plaća, uz sve ono što radi za privatni sektor, kroz porezna rasterećenja, osobne odbitke, a sada u ovom četvrtom valu i porez na dohodak, kao i konzistentnu politiku povećanja plaća u državnom i javnom sektoru. Postignuća ove Vlade, s ciljem da naši sugrađani žive kvalitetnije i imaju veća primanja, je za sada povećanje plaća od 11,49%”, kazao je Plenković.
 
U mandatu ove Vlade, svima će plaće biti veće za 18,3 posto

Naglasio je da će s dodatnih 6% temeljem povećanja osnovice ukupno povećanje plaća u mandatu ove Vlade biti 18,3%.

“Dakle, povećanje plaće u javnom i državnom sektoru, u odnosu na trenutak kad smo krenuli, u listopadu 2016 i u listopadu 2020., svima će plaće biti veće za 18,3%. To je postignuće i konzistentna politika povećanja plaća ove Vlade", naglasio je.
 
Kompromisno rješenja u sustavu obrazovanja

"Kada je riječ o sustavu obrazovanja, dogovorili smo kompromisno rješenje: mi smo prije nekoliko dana ponudili varijantu dodatka, koji se dogovara u dijalogu dviju strana i dvostrano se potvrđuje, a onda i obvezuje,  ponudili 3+1% u idućoj godini plus 1% osigurača 1. prosinca iduće godine. Nažalost, ta ponuda nije bila prihvaćena na referendumima i mi smo tu poruku čuli i razumjeli. Shvatili smo da je od postotnih bodova važnije dostojanstvo”, kazao je

Dodao je da su sada zajednički došli do dogovora o formi, da se u kontekstu povećanja koeficijenta, napravi sljedeći trokorak:

Prvo je od 1. prosinca, ta plaća se obračunava u siječnju i ide iz proračuna za 2020. gdje se mogu naći sredstva te povećava za 3%.

Drugo će povećanje, za dodatnih 1%,  istovjetno kao što je bila ponuda na dodatak, biti od 1. lipnja 2020.

“Na taj način ćemo u proračunskoj godini 2020. doći do onoga što je Vlada nudila i prije nekoliko dana, a to je povećanje od 4 postotna boda. Svejedno je idu li oni kroz dodatak ili kroz koeficijente", ocijenio je predsjednik Vlade.

Naglasio je da, kako bismo mogli imati fiskalno održivu situaciju, dodatnih 2% će biti isplaćeno od 1. siječnja 2021. godine., dakle u trokoraku 3+1+2. 
 
Cjelovit paket 
 
“Na taj način smo došli do rješenja koja daje mogućnost sindikatima da prihvate i ono što je dogovoreno kroz Temeljni kolektivni ugovor, podsjetit ću, 2+2+2, plus povećanje božićnice sa 1250 na 1500 kuna, povećanje regresa sa 1250 na 1500 kuna, povećanje dara za djecu sa 500 na 600 kuna i povećanje otpremnine za, otprilike, 2100 kuna. Zato smatramo da je ovo dobar i kvalitetan kompromis”, rekao je Plenković.
 
Izrazio je da je važno da se za dio ljudi koji rade u sustavu obrazovanja, a nisu nastavno osoblje, potpisati sporazum koji će biti svojevrsni dodatak granskom kolektivnom ugovoru, a koji će vrijediti do prosinca 2022. 

“Osim nastavnog osoblja, mi ćemo kroz uredbu o koeficijentima riješiti i  položaj tajnika, računovođa, ali i položaj ravnatelja, nekako se njih zaboravlja", dodao je.
 
"Što se tiče zaposlenika u visokom obrazovanju, ovo će se odnositi i na predavače i na umjetničke suradnike, da ne bi bilo dilema što paket podrazumijeva", pojasnio je.

Rješavamo i  pitanja koja nisu samo materijalna

Poručio je da je važno riješiti i neka pitanja koja nisu samo materijalna.

“Ono što želimo usvojiti na razini Vlade je Akcijski plan protiv nasilja u školama, kao odgovor negativnom fenomenu kojeg želimo suzbiti, gdje moramo raditi zajedno i kao Vlada i zaposlenici, i sindikati u sustavu obrazovanja. Tu su i anonimne prijave koje izazivaju dosta negodovanja pa i  problema u našem obrazovnom sustavu. I to pitanje moramo riješiti na način koji će omogućiti nastavnicima da kvalitetno obavljaju svoj posao bez dodatnih opterećenja”, napomenuo je Plenković.
 
Naveo je da je danas na stolu kompromis, a interes njega kao predsjednika vlade je da apsolutno dođe do kraja štrajka, da škole normalno funkcioniraju od sutra i da nastavnici nastave podučavati djecu, kao i da sustav obrazovanja uobičajeno funkcionira.



Pisane vijesti | Andrej Plenković