Krstičević se u Kabulu sastao s afganistanskim ministrom obrane

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sastao se u četvrtak u Kabulu s ministrom obrane Islamske Republike Afganistan Hajijem Asadullahom Khalidom, priopćeno je iz MORH-a.

Kako je priopćeno, ministri su razgovarali o sigurnosno-političkoj situaciji u Afganistanu, hrvatskom doprinosu u Afganistanu i mogućnostima za hrvatsku obrambenu industriju. 

Afganistanski ministar obrane zahvalio je Hrvatskoj na angažmanu i pomoći istaknuvši: "Hvala hrabrim hrvatskim vojnicima na svemu što čine za nas, što nam pomažu u savjetovanju i mentoriranju naših snaga. Afganistanski narod nikad neće zaboraviti hrabrost hrvatskih vojnika". 

Također, afganistanski ministar uputio je izraze sućuti obitelji poginulog Josipa Briškog i hrvatskom narodu na gubitku pripadnika Hrvatske vojske kazavši: "Upućujem duboku sućut obitelji hrabrog Josipa Briškog koji je izgubio svoj život za mir i stabilnost u Afganistanu. Također, želim brz i potpun oporavak dvojici hrvatskih vojnika koji su ranjeni u Afganistanu", rekao je. 

Ministar Krstičević istaknuo je kako je Hrvatska prisutna u Afganistanu već 16 godina tijekom kojih je u toj zemlji služilo više od 6000 pripadnika Hrvatske vojske. "U Afganistanu zajedno s drugim saveznicima i partnerima pridonosimo miru i sigurnosti. Mentoriramo afganistanske snage sigurnosti i puni smo razumijevanja za žitelje Afganistana i poštujemo njihovu kulturu i običaje. Pomogli smo da afganistanske sigurnosne snage budu bolje."

Vezano za sigurnosno-političku situaciju u Afganistanu, afganistanski ministar rekao je kako se sigurnosno stanje polako poboljšava te kako se očekuje nastavak daljnjih pregovora.

"Nadam se da će uskoro doći vrijeme da oni sami preuzmu odgovornost za sigurnost i mir u Afganistanu", kazao je Krstičević. 

U razgovoru o obrambenoj industriji, afganistanski ministar obrane iskazao je interes za hrvatsku obrambenu industriju i moguće opremanje afganistanskih snaga hrvatskim proizvodima te su dogovoreni daljnji razgovori o budućoj suradnji, navodi se u priopćenju.

Posjet hrvatskim vojnicima u kampu Marmal

Krstičević je u srijedu obišao pripadnike 11. hrvatskog kontingenta u kampu Marmal. Njemački brigadni general Juergen Broetz, zapovjednik misije na sjeveru zemlje, pohvalio je tom prigodom hrvatske vojnike koji obučavaju i savjetuju afganistanske snage sigurnosti i zahvalio Hrvatskoj na "velikom doprinosu" misiji NATO-a u kojoj sudjeluje 39 država.

Ministar je s izaslanstvom ministarstva obrane i glavnog stožera položio vijenac i zapalio svijeće za poginule vojnike u Afganistanu i odao počast hrvatskom vojniku Josipu Briškom koji je smrtno stradao u srpnju u napadu talibana u Kabulu.

Hrvatska je jedna od 39 članica NATO-a i partnerskih zemalja koje s ukupno 17.000 vojnika sudjeluju u neborbenoj misiji "Resolute support"'.

U Afganistanu je 11. hrvatski kontingent sa 110 pripadnika čija je zadaća doprinos međunarodnoj sigurnosti, savjetovanje afganistanske vojske, policije i specijalnih snaga te medicinske i vojno-policijske dužnosti.

Izvor: Hina
 

Pisane vijesti | Damir Krstičević