Krstičević: Slijetanje američkih helikoptera na Pleso potvrda prijateljstva i savezništva sa SAD-om

Skupina od sedam borbenih helikoptera tipa AC 64 Apache sletjeli su danas u 91. Zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Plesu u sklopu bilateralne vojne suradnje. Obišli su ih potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst.

Nakon obilaska helikoptera, potpredsjednik Vlade Krstičević je u izjavi medijima kazao da su SAD ključni partner i saveznik Hrvatske na području obrane, a slijetanje američkih helikoptera u sklopu njihova putovanja prema zrakoplovnoj bazi u Grčkoj je potvrda toga prijateljstva.
Naglasio je kako je Hrvatska vojska u procesu prelaska na zapadnu tehnologiju, pa je posjet američkih helikoptera prilika da se naši piloti i osoblje bolje upoznaju s njom. Riječ je o borbenim AH-64 Apache helikopterima koji koriste modernu tehnologiju i širok spektar naoružanja u raznim borbenim misijama.

Od 2020. i helikopteri Blackhawk

Krstičević je podsjetio da je Hrvatska uvela u uporabu helikoptere Kiowa Warrior američke proizvodnje, a od 2020. u uporabu će ući prva dva helikoptera Blackhawk koje su SAD donirale Hrvatskoj.
"To je dobro za naše pilote i tehničare", dodao je.

Američki veleposlanik Kohorst zahvalio je Hrvatskoj na gostoprimstvu izrazivši zadovoljstvo što su se američki helikopteri zaustavili u Hrvatskoj na putu u Grčku.

"Drago nam je da možemo Hrvatima pokazati kako oni izgledaju", rekao je.

Pohvalio je vojnu suradnju SAD-a s Hrvatskom, koju smatraju snažnim partnerom.

Radne skupine predano rade na ugovoru

Novinari su pitali potpredsjednika Vlade kada će biti potpisan ugovor između Hrvatske i Izraela o kupnji rabljenih zrakoplova F-16. Potpredsjednik Vlade je odgovorio kako radne skupine predano rade na ugovoru.

"Sve treba dobro analizirati i napraviti dobar ugovor. Kad se zatvori taj proces, onda će se ugovor potpisati, a bitno je da struka sve raščlani", kazao je.

Upitan ima li kakvih problema Krstičević je kazao kako nema problema, a plan je da 2020., kada Hrvatska bude predsjedala Europskom unijom, prva dva takva zrakoplova polete s našim pilotima.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti