Ministar financija Marić: Vlada u petak o prijedlogu proračuna za 2019. i rebalansu ovogodišnjeg

Ministar financija Zdravko Marić odgovarao je danas na pitanja novinara na marginama 26. tradicionalnog savjetovanja Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji.

Tom prigodom najavio je će na sjednici Vlade u petak biti predložen proračun za 2019. godinu, tehnički rebalans proračuna za ovu godinu, a na dnevnom redu će se naći i konačni prijedlozi devet poreznih zakona.

"U petak, na sjednici Vlade, možemo očekivati da će Vlada ići za usvajanje proračuna za 2019., s projekcijama za 2020. i 2021. Paralelno s tim, napravit ćemo i rebalans proračuna za ovu godinu, nešto što je bilo i prošle godine u ovo doba, dakle jedna vrsta tehničkog rebalansa, obzirom na nešto bolje prikupljanje prihodovne strane i preraspodjele na rashodovnoj strani. Što se tiče ovogodišnjeg proračuna javnih financija, imat ćemo i veliki efekt protestiranih jamstava po pitanju Uljanika", kazao je Marić.   

Rekao je da je projekcija proračuna za iduću godinu bazirana na bazi stope rasta od 2,9 posto, što je na tragu predviđanja velike većine ovdašnjih i inozemnih analitičara. 

"Što se samih projekcija za iduću godinu tiče, proračun je baziran na bazi stope rasta od 2,9 posto. Mislim da smo na tragu velike većine analitičara, bilo domaćih, bilo inozemnih, uzevši u obzir sve elemente s kojima u ovom trenutku raspolažemo, po pitanju objavljenih makroekonomskih podataka, a isto tako i nekih naših očekivanja", naveo je ministar.

Na upit kakav će utjecaj na proračun imati državna jamstva dana posrnulom Uljaniku, ministar Marić je kazao da u ovom trenutku, mjesec i pol do kraja godine, ne može sa sigurnošću reći kakav će biti imati utjecaj na rezultat proračuna.

"Da nema ove situacije sa Uljanikom, već sad u ovom trenutku bih vam bez ustručavanja rekao da će biti ponovo višak u proračunu za 2018. godinu. S obzirom na Uljanik to ne mogu reći. Moramo čekati kraj godine. Ali mogu sa sigurnošću mogu reći da unatoč situaciji sa Uljanikom, i činjenici da ćemo morati za ovu godinu proknjižiti u statistiku javnog duga preko 3 milijarde kuna, da će se javni dug kao postotak u BDP-u nastaviti smanjivati", poručio je Marić.

Najavio je i da će u petak na sjednici Vlade biti i paket izmjena poreznih zakona, koji su prošli prvo čitanje u Saboru, a sada su spremni za drugo čitanje. Kako je rekao, ti će porezni zakoni na projekciju proračuna za iduću godinu na prihodnoj strani sigurno imati efekte. 

Izvor: Hina / Vlada RH

Pisane vijesti | Zdravko Marić