Krstičević: Zaštitit ćemo sigurnost svakog našeg čovjeka i naše nacionalne interese, hrvatska vlada to može učiniti

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/studeni/3 studenog/DSC_2342.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević razgovarao je danas s novinarima, dodatno pojašnjavajući odluke donesene na  sjednici Vlade Republike Hrvatske o osnivanju Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga strategije nacionalne sigurnosti te Nacrta prijedloga zakona o sustavu domovinske sigurnosti.  

„U programu Vlade za razdoblje  2016.-2020. godine, u dijelu u kojem govorimo o nacionalnoj sigurnosti i obrani, istaknuli smo da je za Republiku Hrvatsku važno uspostaviti sveobuhvatan, koordiniran  i proaktivan pristup svih institucija države  smanjivanju ranjivosti društva te oživotvoriti koncept domovinske sigurnosti“, kazao je potpredsjednik Krstičević te dodao:

„Strategija nacionalne sigurnosti je  iz 2002. godine i više nije u skladu s aktualnim uvjetima unutarnjeg i vanjskog okruženja. Paradigma sigurnosti se značajno promijenila, imamo nove ugroze, terorizam, kibernetički terorizam, elementarne nepogode, poplave, požare, izbjegličke krize, hibridno djelovanje, obavještajno, informacijsko djelovanje, a sve to traži jedan novi sustav da bismo se mogli nositi sa složenim sigurnosnim uvjetima. Sretan sam što već na drugoj sjednici vlade donosimo dvije značajne odluke – o osnivaju dvaju povjerenstava. Prvo je povjerenstvo vezano uz izradu tog strateškog dokumenta, Nacrta prijedloga strategije nacionalne sigurnosti, i drugo povjerenstvo -  za izradu Nacrta prijedloga zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Bit ću odgovoran za rad obaju povjerenstava.  Ona su ustrojena na osnovu odluke Vlade Republike Hrvatske i bit će središnja tijela zadužena za vođenje, usmjeravanje i nadzor sadržaja i tijeka  procesa izrade strategije nacionalne sigurnosti. Povjerenstvo je stručno upravljačko tijelo, ono je sastavljeno od predstavnika svih ministarstava, središnjih tijela državne uprave, predstavnika Ureda predsjednice Republike, Ureda predsjednika Vlade,  Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, SOA-e, Hrvatske narodne banke, Hrvatske gospodarske komore. Ovako širokim sastavom osigurava se sveobuhvatan i koordiniran pristup izradi nacrta Strategije, kako bi svaki član povjerenstva mogao dati svoj puni stručni doprinos kod definiranja i praćenja procesa definiranja nacionalnih interesa vrijednosti, analize ugroza i  rizika njihovog ostvarivanja, načina i sredstava kojima će oni smanjiti, neutralizirati ili ukloniti i tako uspostaviti nacionalni sustav sigurnosti koji polazi od građanina kao pojedinca.“

„Rad će  biti inkluzivan, nastavio je potpredsjednik Vlade Krstičević. U izradu će biti uključeni svi koji mogu pridonijeti stvaranju uravnoteženog kvalitetnog, provedivog dokumenta, kroz radne skupine, ciljane okrugle stolove, javne rasprave i na svaki drugi način, osobne participacije. Time se osigurava transparentnost toga javnog dokumenta.  Povjerenstvo će osigurati uspostavu novog okvira za novi sustav domovinske sigurnosti.  Domovinski rat je temelj moderne hrvatske države, a za novo vrijeme i nove ugroze treba uspostaviti sustav domovinske sigurnosti. On mora biti moderan i sveobuhvatan, racionalan i učinkovit. Podrazumijeva uključenost svih institucija države, institucija civilnog društva, ali i građana i  gospodarskog sektora u zajedničkom naporu ostvarivanja relativne neranjivosti društva, sposobnosti predviđanja sigurnosnih ugroza i rizika.

S obzirom na ova događanja kojima svjedočimo, osvrnuo se Krstičević, „da imamo takav sustav, on bi mogao pomoći kvalitetnom upravljanju Hrvatske u funkciji sigurnosti svakog građanina i nacionalne sigurnosti. Taj se sustav mora temeljiti na poštivanju ljudskih prava i sloboda, vladavini prava, razvoju demokracije, dijaloga, tolerancije u društvu, transparentnosti sustava, solidarnosti i integrativnom pristupu. Vjerujem da će do lipnja Hrvatska dobiti takav strategijski dokument i da ćemo imati sve zakonske pretpostavke učinkovitog sustava domovinske sigurnosti. Bit će definirani naši nacionalni strategijski ciljevi,  rizici i ugroze koje treba rangirati, te koje nam sposobnosti trebaju u obrani, sigurnosno obavještajnom sustavu, policiji,  GSS-u vatrogastvu, da bismo se mogli sustavno nositi s ugrozama“, naglasio je.

Na novinarski upit uklapaju li se MIG-ovi u taj sustav, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Krstičević kazao je: „Što se tiče borbenog zrakoplovstva, to je velika odluka koja se stalno odgađa. Želim kao ministar stručno pripremiti politički vrh. Osobno  sam za zadržavanje tih sposobnosti, ali mislim da će nam one trebati i za trideset i za četrdeset godina.  Za tu odluku treba konsenzus svih stranaka, nekoliko hrvatskih vlada,  to se treba zajedno procijeniti i odrediti ono što je najbolje. Sjećam se koliko su hrvatski piloti u Domovinskom ratu izveli naleta i pomogli da se Oluja napravi na pošten, pravi, organiziran način. Vjerujem da ćemo sustavno sljedeće godine donijeti tu odluku. Temeljna je stvar analiza sustava nacionalne sigurnosti koju smo na početku napravili, vidjeli slabosti, jakosti, prilike za poboljšanje, pa potom ostale aspekte, politički dio, ekonomski, legislativni, cjelovito stanje sustava.  Razmatrali smo američki, izraelski, danski, njemački model. U Hrvatskoj smo imali dva krizna događaja - Kornate i Gunju, koji su testirali sposobnost države da pruži sigurnost ljudima koji su bili ugrožene. I danas osjećamo posljedice tih događaja.  Jesmo li imali sustav učinkovitog upravljanja sigurnosnim rizicima, jesmo li preventivno djelovali? Puno je tu prilika za unaprjeđenje.

Ovo će biti hrvatski sustav, on je zasnovan na svim demokratskim standardima, želimo voditi računa o transparentnosti, razvoju društva, solidarnosti, ljudskim pravima, toleranciji i povezati te institucije koje se bave sigurnošću, želimo uključiti i civilno društvo u sustav. Odgovornost za sigurnost  danas je proširena, i Hrvatskoj treba partnerstvo u društvu kojim ćemo mu smanjiti ranjivost.  Cilj nam je dijeliti materijalne, ljudske i financijske resurse kojima bismo se mogli nositi s izazovima pred nama.“ naglasio je.

Na pitanje o uhićenjima i istražnim radnjama u BiH, ministar Krstičević kazao je da se radi o hibridnom i  informacijskom djelovanju.  „Za sve što se sada događa, trebaju nam nove sposobnosti da bismo se s time mogli nositi. Vjerujem da možemo puno toga unaprijediti. Borba za istinu jako dugo traje; tako je i u mojem slučaju.  Moj ratni put je častan i na njega sam ponosan, u svom zapovijedanju brigadom sam se vodio svim pravilima. Ovo nije ugodno, sigurno, da se moraš braniti od takvih kvalifikacija, moram se s time nositi.  Trenutno smo tu gdje jesmo, donijeli smo ove dvije odluke usmjerene na poboljšanje stvari, bolju organiziranosti, strategiju i sustav da se s ovakvim stvarima nosimo na bolji i kvalitetniji način.

Hrvatska je sigurna, ali na nama je,  koji smo odgovorni za tu sigurnost, da pratimo stvari i budemo spremni, da imamo potrebne sposobnosti, kako bi se svatko mogao osjećati sigurnim, i nacionalni interesi štititi u svakom trenutku.
O uhićenjima, istragama i eventualnim novim optužnicama u BiH, pa i protiv njega osobno,  Krstičević je kazao da nema službenu potvrdu o tome, ali misli da se „radi  o jednoj  strategiji, političkom procesu s ciljem da se destabilizira Hrvatska, da se unese nesigurnost u naše ljude i naše branitelje. Taj proces već dugo traje – zadaća nam  je sada da uzvratimo sustavnim odgovorom kroz mjere koje ćemo poduzeti.  Te mjere moraju biti i kratkoročne i srednjoročne i dugoročne.  Članica smo NATO-a i Europske unije i preko naših saveznika moramo snažno zaštitii sigurnost svakog našeg čovjeka i hrvatske nacionalne interese. Ne želim dizati tenzije, vjerujem u Hrvatsku i vjerujem da hrvatska vlada to u ovim uvjetima može učiniti“, završio je svoje izlaganje potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. 


 

Pisane vijesti | Damir Krstičević