Maček: Izjava Carle del Ponte potvrđuje vjerodostojnost Hrvatske Vlade

Vladin glasnogovornik Ratko Maček ocijenio je danas da izjava glavne haške tužiteljice Carle del Ponte listu EUobserver potvrđuje vjerodostojnost hrvatske Vlade.

ZAGREB, 9. rujna 2005. (Hina) - Vladin glasnogovornik Ratko Maček ocijenio je danas da izjava glavne haške tužiteljice Carle del Ponte listu EUobserver potvrđuje vjerodostojnost hrvatske Vlade.

"Izjava Carle del Ponte potvrđuje da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haaškim sudom, ali i da Hrvatska u cijelosti ispunjava točke iz Akcijskog plana", rekao je Maček novinarima u Banskim dvorima.

Carla del Ponte rekla je u intervjuu za EUobserver kako ne očekuje da će Hrvatska prije početka pregovora s EU-om izručiti generala Antu Gotovinu Haškom sudu, ali očekuje da će u vezi s tim napraviti "korak naprijed".

Del Ponte očekuje "još jedan dodatni korak" hrvatskih vlasti, te se nada prekretnici u nadolazećim tjednima.

Upitana hoće li inzistirati na izručenju optuženog generala, kao uvjetu za njezinu pozitivnu ocjenu, rekla je: "Ja govorim samo o punoj suradnji (s Tribunalom)".

"Naravno, rezultat pune suradnje jest da imamo indikaciju o mjestu gdje se nalazi Ante Gotovina, a najbolje rješenje bilo bi da Gotovina bude izručen. Međutim, izručenje Gotovine nije uvjet koji postavljamo Hrvatskoj, uvjet je puna suradnja s nama".

Del Ponte je dodala kako bi se nedavno uhićenje jednog od navodnih pomoćnika Ante Gotovine - Hrvoja Petrača, moglo pokazati kao ključno za promjenu smjera događaja.



Pisane vijesti