Mađarska ratificirala protokol o članstvu Hrvatske u NATO-u

ZAGREB/BUDIMPEŠTA, 15. rujna 2008. (Hina) - Mađarska je u ponedjeljak postala prva članica NATO-a koja je ratificirala protokol kojim se u članstvo NATO-a prihvaćaju Hrvatska i Albanija a predsjednica mađarskog parlamenta tim je povodom širenje NATO-a ocijenila povijesnim korakom, izvješćuje mađarska agencija MTI.

Mađarski je parlament u ponedjeljak jednoglasno prihvatio protokol o primanju Hrvatske i Albanije u članstvo u NATO-u a tom je prigodom mađarska ministrica vanjskih poslova Kinga Goncz napomenula kako je od ključne važnosti za Mađarsku da se u NATO-u i Europskoj uniji nađu zemlje zapadnog Balkana. Ministrica je dodala kako je Mađarska igrala ključnu ulogu u pripremi Hrvatske i Albanije za članstvo u toj organizaciji.

Predsjednica parlamenta Katalin Szili širenje NATO-a nazvala je povijesnim korakom i naglasila da će Mađarska nastaviti dijeliti svoja iskustva s Hrvatskom i Albanijom.

Ratifikacijom u mađarskom parlamentu započeo je proces potvrđivanja članstva Hrvatske u NATO-u u parlamentima 26 država članica Saveza, a očekuje se da će proces ratifikacije završiti prije summita NATO-a u proljeće 2009. u Strasbourgu i Kehlu te bi Hrvatska već na tom summitu mogla sudjelovati u njegovu radu kao punopravna članica.



Pisane vijesti