Malenica: Cilj nam je riješiti sve sudske predmete starije od sedam godina

Slika /Vijesti/2021/siječanj/21 siječnja/Malenica_2.jpg

Uoči današnje sjednice Vlade, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je da im je cilj u sljedećoj godini riješiti sve sudske predmete starije od sedam godina.

Malenica je rekao novinarima da su nezadovoljni dugotrajnošću sudskih postupaka i velikim brojem neriješenih predmeta, upitan za postupak u slučaju "kornatske tragedije" koji je okončan u srijedu nakon gotovo 14 godina.

Po podacima koje je iznio u Hrvatskoj je oko 25 tisuća predmeta starije od sedam godina, a cilj im je u sljedećoj godini riješiti sve takve predmete na svim sudovima u Hrvatskoj.

Najavio je da će izraditi akcijski plan za svaki pojedinačni sud, a već je razgovarao sa svim predsjednicima sudovima koji bi trebali voditi najviše računa o trajanju postupaka i utjecati na suce da se više angažiraju na pojedinim predmetima.

Osim kroz rad svakog pojedinog suda i predsjednika suda na smanjenje sudskih postupaka pokušat će utjecati kroz izmjene zakonodavnog okvira, odnosno skraćivanjem rokova i ubrzavanjem postupaka, poštujući neovisnost pravosuđa.

Malenica je napomenuo da su ipak zabilježili određeno smanje predmeta sa 480.000 na kraju 2019. na 410.000 prošle godine.

Spolno uznemiravanje goniti po službenoj dužnosti

Upitan za problem žena žrtava nasilja koje o tome šute jer ne vjeruju dovoljno institucijama, rekao je da su već najavili izmjene Kaznenog zakona kako bi se spolno uznemiravanje gonilo po službenoj dužnosti. No, kazao je i da je na žrtvama da koriste zakonske mogućnosti, a da sudovi sude prema propisima i zakonu.

Poručio je kako im je svakako interes, kad se radi o tim nedjelima, da postupak što prije završi i da žrtve ne prolaze traumu na suđenjima pa će ići prema ograničavanju trajanja postupaka, ali i prema tome da se veže suce kako bi u određenom vremenskom roku donijeli presudu.

Za zakon koji uređuje lokalnu samoupravu, kolokvijalno nazvan "lex šerif", Malenica je  kazao da je donio određene dobre stvari, poput stabilnosti lokalnih jedinica. Odbacio je pritom novinarsku tezu da postoje nedodirljivi što god da urade, poput sisačko-moslavačkog župana, kojega se ne može maknuti s funkcije.

"Žinić je reagirao kako je reagirao i danas je razriješen dužnosti predsjednika županijske organizacije HDZ-a, neće se kandidirati tako da je preuzeo odgovornost", rekao je Malenica.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Ivan Malenica