Silazni trend novooboljelih ohrabrujući, no i dalje moramo biti vrlo oprezni

  • Slika /Vijesti/2021/siječanj/21 siječnja/39.jpg

Premijer Andrej Plenković poručio je danas da se nastavlja silazni trend novooboljelih od koronavirusa te da je epidemiološka situacija i dalje ohrabrujuća. Najavio je da će se tijekom vikenda konzultirati sa Stožerom, epidemiolozima i cijelim ekonomskim timom Vlade kako bi se vidjelo što se može učiniti od 1. veljače, s obzirom da su trenutne protuepidemijske mjere na snazi do 31. siječnja.

Otvarajući današnju, 39. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema.
 
Nakon zimske stanke aktualnim prijepodnevom započelo je novo zasjedanje Hrvatskoga sabora, a premijer Plenković nakon toga izvijestio je zastupnike o sastancima Europskoga vijeća u protekloj godini.
 
Jučer je u Saboru predstavio izmjene i dopune Zakona o obnovi nakon potresa, koje su donesene nakon razornog potresa koji je krajem prosinca pogodio središnju Hrvatsku, posebno Sisačko-moslavačku županiju.
 
Sve rasprave premijer je ocijenio važnim i korisnim hrvatsku javnost te izrazio nadu da će se oko ključnih aspekata Zakona o obnovi postići konsenzus.
 
U zadnjih sedam dana ispod 1000 slučajeva dnevno, incidencija dvaput manja nego prije tri tjedna
 
Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, konstatirao je da je ona i dalje ohrabrujuća s obzirom da se nastavlja silazni trend novozaraženih koronavirusom.
 
"Hrvatska je u zadnjih sedam dana ostala ispod 1000 potvrđenih slučajeva dnevno, te ukupan broj iznosi 4229 ili prosječno 604 nova slučaja dnevno, što je izrazito dobro i povoljno. To je razina koju smo imali sredinom listopada i to je šest puta manje nego prije šest tjedana", rekao je premijer Plenković.  
 
Dodao je da je 14-dnevna incidencija pala na 258 na 100.000 stanovnika, što je dvaput manje nego prije tri tjedna.
 
Trenutno smo na 5. najboljem mjestu u Europskoj uniji po tjednom prosjeku broja slučajeva na milijun stanovnika, iza Finske, Grčke, Bugarske i Belgije.

"Moramo biti i dalje vrlo oprezni. Želimo da se, upravo ovim odgovornim ponašanjem kojeg su pokazali naši sugrađani, protuepidemijskim mjerama koje smo usvojili, a koje nisu kompletno zatvaranje i nisu policijski sat, gdje smo uspjeli održati radnu aktivnost, aktivnost gospodarstva, ovakav trend nastavi", poručio je premijer.

Najavio je da će se tijekom vikenda održati sastanak Stožera, epidemiologa i ekonomskog tima Vlade kako bi se vidjelo što se može učiniti od 1. veljače, s obzirom da postojeći režim mjera traje do 31. siječnja.

Što se tiče koordiniranja aktivnosti svih institucija nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, premijer Plenković istaknuo je da su potpredsjednici Vlade Medved i Milošević te ministar Horvat praktički stalno na terenu.

Na današnjoj sjednici, dodao je, Vlada će čuti izvješće o tim aktivnostima, a vidjet će i prezentaciju mrežnog geo-informacijskoga sustava nakon potresa koje su zajednički pripremili Državna geodetska uprava, Geodetski fakultet i Središnji državni ured za digitalno društvo.

Večeras sastanak Europskoga vijeća o daljnjoj distribuciji cjepiva

Od globalnih tema izdvojio je jučerašnju inauguraciju u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Čestitamo još jednom novom predsjedniku Joeu Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris. Veselimo se dinamici suradnje i u pogledu bilateralnih odnosa, odnosa Europske unije i SAD-a te naravno suradnji u okviru Sjevernoatlantskoga saveza", poručio je.

Najavio je da će se večeras video-vezom održati posebna sjednica Europskoga vijeća, čija će glavna tema biti proces cijepljenja protiv koronavirusa.

"Važno je da imamo koordiniranu aktivnost svih članica Europske unije i da nakon zajedničkih narudžbi koje su obavljene proteklih mjeseci uz velike investicije u farmaceutsku industriju, znanost i istraživanje pokušamo naći rješenje kako da što veći broj cjepiva, sukladno predviđenom kalendaru distribucije, dođe do svih država članica jer samo ako svi budemo jednako učinkoviti možemo imati ambicije za procjepljivanjem najvećeg broja populacije", poručio je premijer Plenković.

Medved: Do sada postavljeno 646 kontejnera i kućica, 60 jučer 

Vlada je na današnjoj sjednici raspravila petnaest točaka dnevnog reda.
 
Na početku je potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja i ravnatelj Stožera civilne zaštite za obnovu potresom pogođenih područja Tomo Medved izvijestio o aktualnom stanju vezanom za potres, kazavši da je na području Sisačko-moslavačke županije postavljeno ukupno 646 kontejnera i kućica za stradale, a samo jučer njih 60.

"Do sada smo postavili 646 kontejnera i mobilnih kućica, a samo tijekom jučerašnjeg dana postavili smo ih 60", rekao je Medved. Dodao je kako su redovito održavali sjednice Stožera, a osim redovitih sjednica održani su i sastanci predstavnika Stožera, Ravnateljstva civilne zaštite i predstavnika lokalne i regionalne samouprave.

Lokalni stožeri Civilne zaštite proslijedili su ukupno 2230 zahtjeva za privremeni smještaj osoba koje su izgubile svoje domove, od čega je 880 prioritetnih zahtjeva.

U državnim stanovima trenutno je privremeno stambeno zbrinuto 49 obitelji, odnosno 124 osobe kojima su stambene jedinice oštećene ili uništene u potresu. 

Nakon izvida konzervatora na terenu, pokrenuta je inicijativa o određivanju mjesta za pohranu arhitektonskih stilskih elemenata zgrada koji su pronađeni tijekom raščišćavanja urušenog materijala na području Siska, Petrinje i Gline. 

Zaključkom Stožera Ministarstvo kulture preuzelo je nadležnost za koordinaciju svih aktivnosti vezanih za zaštitu sakralnih objekata. 

Donošenjem zaključka Vlade u vezi s otpisom potraživanja kućanstvima za energiju, kao i obustavu naplate RTV pristojbe kućanstvima na području Sisačko-moslavačke županije te općina Pokupsko i Kravarsko u Zagrebačkoj županiji, Vlada pokazuje socijalnu odgovornost prema građanima pogođenima ovom katastrofom i uvjereni smo da će ova mjera barem dijelom pomoći u ovim danima, istaknuo je Medved.

Što se tiče štete na županijskim i lokalnim cestama na području Sisačko-moslavačke županije, na prošloj sjednici Vlade osigurano je 25 milijuna kuna za njihovu sanaciju, a Stožer koordinira i prati sve aktivnosti na terenu. 

Vezano za odluku Vlade o davanju suglasnosti Ministarstvu poljoprivrede za poduzimanje izvanredne mjere pomoći za ublažavanje posljedica šteta od potresa, a koja se tiče nabave stočne hrane, poljoprivrednicima je do sada izdano 283 tone stočne hrane na području Gline i Petrinje. 

Prijavljeno 45.548 oštećenih objekata

Sve sastavnice sustava civilne zaštite i domovinske sigurnosti redovito obavljaju svoje aktivnosti, istaknuo je Medved te izdvojio Hrvatsku vatrogasnu zajednicu koja je obavila 337 intervencija na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta, osiguravanju ruševnih mjesta i drugih zadaća.

Od posljednje sjednice Vlade podijeljeno je 49 tona hrane, 21.000 litara vode, 20.000 toplih obroka te je provedena 451 usluga psihosocijalne pomoći. 

Zaprimljeno je 856 novih prijava, a pregledano je 1242 objekta. Proveli su ažuriranje baze podataka i uklonili duple prijave pa se broj prijava smanjio za 2210 te je sada broj prijavljenih objekata 45.548.

"Posebno ističem napor koji je uložen u stvaranje mrežnog geoinformacijskog sustava, koji smo jučer implementirali, s temeljnim informacijama o stanju na području koje je stradalo od potresa", rekao je Medved.

Sustav je rezultat zajedničkog rada Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Geodetskog fakulteta u Zagrebu i Državne geodetske uprave. U njemu su objedinjeni svi podaci o posljedicama potresa na terenu, svih naselja, poljoprivrednih površina, gospodarskih objekata te podaci o prebivalištu i boravištu stanovnika, kao i o zdravstvenim ustanovama i školama.

"Uvjeren sam kako će ovaj alat olakšati rad i proces donošenja odluka svim službama u Stožeru", poručio je Medved.

Dan nakon potresa, 30. prosinca 2020., izrađeni su novi digitalni ortofoto snimci za područje Petrinje, 3. siječnja za područje Siska i 7. siječnja za područje Gline, ukupne površine 6000 hektara, istaknuo je ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek.

Božinović: U Primorsko-goranskoj županiji produžene mjere do 18. veljače

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da je Nacionalni stožer civilne zaštite donio odluku o produljenju nužnih epidemioloških mjera za Primorsko-goransku županiju do 18. veljače.

Produljenje mjera odnosi se na ograničen broj osoba na umjetničkim izvedbama i kinoprojekcijama, te preporuku da osobe starije dobi i rizične skupine ne koriste gradski i prigradski prijevoz od 6 do 8,30 sati ujutro, rekao je Božinović.

Nacionalni stožer tu je odluku donio na prijedlog Stožera Civilne zaštite Primorsko-goranske županije.

Božinović je izvijestio i da su inspektori Ravnateljstva civilne zaštite i policija u proteklom razdoblju proveli 7913 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja. Utvrđeno je deset prekršaja i izdana su 33 usmena upozorenja zbog kršenja mjera propisanih odlukama stožera.

Utvrđena su 82 slučaja kršenja samoizolacije te četiri kaznena djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.

Od zadnje sjednice Vlade iz logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite izdano je 40 tona zaštitne opreme za medicinske ustanove i ustanove socijalne skrbi.

Za Sisačko-moslavačku županije do sada je ukupno izdano oko četiri tone zaštitne opreme te 21.000 brzih antigenskih testova.

Trenutno se u logističkom centru nalazi oko 11,8 milijuna artikala zaštitne opreme, odnosno 650 tona, izvijestio je Božinović.

AZTN-u središnja uloga u zaštiti tržišnog natjecanja na svim tržištima

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić predstavio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja, kojim uz ostalo Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u skladu s EU-ovim direktivama postaje opće nacionalno regulatorno tijelo nadležno za zaštitu tržišnog natjecanja na svim tržištima.

Prijedlogom zakona uvodi se i novi pravni institut "obvezni razgovori", prema kojemu je AZTN prije pokretanja postupaka, radi utvrđivanja dostatnih indicija za pokretanje postupka po službenoj dužnosti, ali i tijekom postupka, ovlašten pozvati radi saslušanja bilo kojeg predstavnika poduzetnika ili udruženja poduzetnika, bilo kojeg predstavnika drugih pravnih osoba i bilo koju fizičku osobu, ako bi te osobe mogle imati informacije od značaja za primjenu odredbi Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja (ZZTN).

Predlaže se da se poduzetnikom u smislu ZZTN-a  smatra i udruženje poduzetnika.

AZTN-u bi, prema Prijedlogu zakona, pripala i mogućnost da u odluci kojom je utvrdio narušavanje tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenog sporazuma ili zlouporabom vladajućeg položaja, poduzetniku odrediti mjeru praćenja poslovanja i/ili strukturnu mjeru.

Saboru upućen Prijedlog nacionalnog programa zaštite potrošača do 2024.

Hrvatskom saboru upućen je Prijedlog nacionalnog programa zaštite potrošača za razdoblje od 2021. do 2024. godine, kojim se određuju ciljevi, mjere, prioritetna područja te aktivnosti u provođenju politike zaštite potrošača.

Prijedlog je izradilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a usmjeren je na učinkovitiji nadzor nad tržištem te bolju informiranost i educiranost potrošača kako bi ih se potaknulo da donose informirane odluke, razmišljaju o zdravlju i sigurnosti te na taj način potiču održivu potrošnju.

"Prijedlogom su previđene zakonodavne promjene na nacionalnoj razini, uzimajući u obzir iskustvo pandemije covid-19 te jačanje digitalnog tržišta u Hrvatskoj. Također, utvrđuju se i razrađuju cijevi međuresorne suradnje i prioritetna područja koja je potrebno unaprijediti u nadolazećem razdoblju, kako bi se osnažio položaj potrošača te povećalo njihovo povjerenje u tržište", rekao je ministar Tomislav Ćorić.

Nekim od najznačajnijih prioriteta Programa, Ćorić je istaknuo daljnji razvoj zakonodavstva na nacionalnoj razini, jačanje nadzora nad tržištem u području zaštite prava potrošača, unaprjeđenje zaštite potrošača u digitalnom okruženju, poticanje politike održive potrošnje te energetske učinkovitosti, kao i zaštitu potrošača prilikom zamjene kune eurom.

Četvrti sastanak Koordinacijskog odbora Hrvatske i Italije

Vlada je upoznata sa Zajedničkom izjavom s četvrtog sastanka Koordinacijskog odbora uspostavljenog Memorandumom o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Talijanske Republike, potpisanom u Zagrebu 30. studenoga 2020.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je da se zajedničkom izjavom daju smjernice za buduću suradnju između Hrvatske i Italije, s naglaskom na područje Jadranskog mora.

Ministar Grlić Radman u Zagrebu se i bilateralno susreo s talijanskim ministrom vanjskih poslova Luigiem Di Maiom. Istaknuo je da Italija pozdravlja hrvatsko pristupanje Schengenu, eurozoni i OECD-u te uključivanje u neformalnu skupinu mediteranskih država članica EU-a EUROMED 7.

Odluka o prodaji pijeska radi građenja autoceste A5

Vlada je donijela Odluku o prodaji pijeska radi građenja javne građevine autoceste A5 granica Mađarske – Beli Manastir – Osijek – Svilaj, poddionica Beli Manastir – most Halasica.

Odlukom se dopušta prodaja pijeska iz Drave i Dunava Hrvatskim autocestama. Ukupna cijena pijeska je 9,44 milijuna kuna s PDV-om i to je prihod Hrvatskih voda.

Prihvaćen je i Godišnji plan poslovanja Hrvatske Lutrije za 2021. godinu prema kojemu se promet od priređivanja lutrijskih igara i klađenja planira u iznosu od 1,4 milijarde kuna, ukupni prihodi 669 milijuna, a rashodi 631 milijun kuna.

Planirana dobit prije oporezivanja je 37, a nakon poreza 30,4 milijuna kuna.

Vlada je prihvatila i Godišnje izvješće o radu Zaklade hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji za 2019. godinu.

Izvor: Vlada/Hina



Pisane vijesti | Andrej Plenković