Malenica: Đurđević dva puta kandidatkinja u protuzakonitoj proceduri

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u četvrtak da je izabranica predsjednika Zorana Milanovića za predsjednicu Vrhovnog suda Zlata Đurđević dva puta pristala biti kandidatkinja u protuzakonitoj proceduri, što ministar smatra ne poštivanjem hrvatskih zakona.

"Đurđević je dva puta pristala biti kandidat u protuzakonitoj proceduri. Prvi put prije 15 dana i jučer kada je predsjednik republike ponovno proslijedio prijedlog s gospođom Đurđević Hrvatskom saboru i samim time ona je pokazala da ne poštuje zakone Hrvatske koji je Ustavni sud proglasio ustavnim", rekao je Malenica nakon sjednice vlade.

Predsjednik Milanović zatražio je u četvrtak od Državnog sudbenog vijeća (DSV) da žurno ponovi javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda te ih izvijestio da neće predložiti ni jednog od prijavljenih kandidata s ranijeg natječaja.

"Pa Zlata Đurđević kao i svi drugi kandidati koji ispunjavaju uvjete iz Zakona o DSV-u se mogu javiti na javni poziv. Tu je predsjednik Milanović taj koji predlaže kandidate Saboru", kazao je Malenica.

Postoji propisana procedura

Na pitanje novinara hoće li se ići u izmjene članka Zakona o sudovima koji propisuje da predsjednika Vrhovnog suda bira Sabor na prijedlog predsjednika RH, uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog saborskog odbora, Malenica kaže kako će još razmotriti hoće li ga mijenjati te da će i dalje ustrajati da u predlaganju i izboru predsjednika Vrhovnog suda bude i javni poziv i čitava procedura.

Ministar je pojasnio da mandat trenutnog predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse traje do 15. srpnja, a nakon toga postoji propisana procedura pri čemu predsjednika onda mijenja njegov zamjenik. "Imamo pokrivenu tu situaciju", dodaje.

Potvrdio je, odgovarajući na upit, da Zlata Đurđević neće biti izabrana.

Komentirao je i Mostovu inicijativu za smjenu Đure Sesse, naglasivši da Ustav propisuje da razrješenje predsjednika Vrhovnog suda može provesti Sabor, ali na prijedlog predsjednika republike. "Ta inicijativa Mosta nije u skladu sa odredbama Ustava", dodaje.

Komentirao je i odlazak osuđenika Zorana Mamića u BiH, poručivši da je Županijski sud u Osijeku mogao izreći mjeru opreza prema odredbama Zakon o kaznenom postupku. "Sud u Osijeku može do izvršnosti presude izreći mjeru opreza", kazao je Malenica.

Antikorupcijski paket za pravosudne dužnosnike

Na upit hoće li uvesti sigurnosne provjere za suce, ministar kaže kako je to u planu u sklopu njihove strategije borbe protiv korupcije, kao i ponovno uvođenje reizbora sudaca.

"Najavio sam da ćemo pripremiti jedan antikorupcijski paket za pravosudne dužnosnike, ne bih u ovome trenutku izlazio s time, ali ići će u smjeru češćih sigurnosnih provjera, ali i drugačijeg koncepta ocjenjivanja samog rada sudaca", najavio je Malenica.
 
Dodatno je kazao kako su suci Županijskog suda u Osijeku, koje je prozvao osuđenik Zdravko Mamić, posljednju sigurnosnu provjeru imali kada su postali suci uskočkog odjela, no ne zna točno koje godine.

Malenica je također najavio i odlazak pravosudne inspekcije u izvanredni nadzor Županijskog suda u Osijeku. "Nadam se u sljedećih nekoliko dana da će krenuti za Osijek i da će napraviti inspekcijski nadzor i utvrditi je li stanje dobro ili nije", kazao je Malenica.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti