Malenica: Dodatno uređivanje postupka posvajanja iz trećih zemalja

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica komentirao je u emisiji "A sada Vlada" slučaj osmero hrvatskih državljana, koji su ponovno privedeni u Zambiji, kazavši da je riječ o zaista neobičnoj situaciji. Najavio je i dodatno zakonsko uređivanje postupaka priznanja stranih sudskih odluka koje se odnose na posvajanje. U vezi s izmjenom Zakona o izbornim jedinicama, rekao je da bi najlakše bilo utvrditi koliko svaka jedinica ima birača i sukladno tome doći do broja zastupnika, bez prekrajanja izbornih jedinica jer je to uvijek kompleksno.

Osvrnuvši se na slučaj osmero hrvatskih državljana koji su ponovno privedeni u Zambiji,  ministar je kazao da je riječ o zaista neobičnoj situaciji. "Dobili smo informaciju jučer oko 10 sati da su prošli graničnu kontrolu u zračnoj luci, ali da su zaustavljeni u imigracijskom uredu. Situacija je čudna s obzirom na to da je dan prije prekinut postupak, vraćene su im putne isprave, da bi bili ponovno uhićeni zbog istih optužbi", rekao je.

Dodao je i da je aktiviran veleposlanik koji je dosad bio uključen u slučaj. "Imamo informaciju da ih se tereti za ista kaznena djela. Je li bilo anonimnih prijava, mi u ovom trenutku tu informaciju nemamo. Pretpostavljam da će se o tome raspravljati na idućem ročištu, za koje nemamo informaciju kad bi moglo biti", ustvrdio je Malenica.

U kontaktu smo s odvjetnicima hrvatskih državljana, pružamo svu diplomatsku pomoć

Izvijestio je da su u kontaktu s odvjetnicima hrvatskih državljana te da pružaju svu diplomatsku pomoć.

"Kontaktirao sam i ministra pravosuđa Zambije, ne ulazeći u meritum postupka te postupanje suda i tužitelja, već apelirajući da se našim državljanima poštuju temeljna ljudska prava i pravo na pravično i pošteno suđenje", kazao je Malenica.

Upitan što će biti s djecom, ministar je rekao da su djeca hrvatski državljani te da imaju važeće putne isprave koje su izdala hrvatska tijela. Dodao je i da prema informacijama koje ima djeca se nalaze u sirotištu. "Kao što brinemo o našim odraslim državljanima, brinemo i o djeci. Nastavljamo o tome i dalje razgovarati s predstavnicima Zambije i Konga, poručio je.

Malenica je istaknuo kako nastavljaju diplomatsku aktivnost putem veleposlanika i predstavništva EU-a u Zambiji.

Što se tiče samog postupka, Malenica je podsjetio da je Vrhovni sud napravio nadzor nad radom hrvatskih sudova. Dodao je da su Vrhovni sud i Ministarstvo pravosuđa utvrdili da su u svim postupcima posvajanja u Hrvatskoj, odnosno priznanja stranih sudskih odluka, ispoštovani pozitivni propisi.

Neće se ići u reviziju svih posvajanja

Ministar je kazao da je kroz inspekcijski nadzor nad sudovima koji su donosili ove odluke utvrđeno da su poštovane procedure za dodjelu predmeta sucima koji su sudili u ovim predmeta. Dodao je da cjelokupni postupak priznanja stranih sudskih odluka koji se odnosi na posvajanje zaslužuje da se dodatno uredi i da se uključe nadležni centri za socijalnu skrb.

Rekao je i da im je Ministarstvo rada predložilo izmjene Zakona o međunarodnom privatnom pravu. "Dodali bi u taj Zakon jedan članak koji bi detaljnije uredio priznanje stranih sudskih odluka koje se odnose na posvajanje. Prije svega kada se postupak pokrene pred hrvatskim sudovima da se uključi Ministarstvo rada, odnosno Centar za socijalnu skrb, da se provjeri jesu li osobe na koje se odnosi strana sudska odluka prošle cijelu proceduru u Republici Hrvatskoj koja se odnosi na posvajanje, a isto tako ako dođe do priznanja strane sudske odluke - da ona bude dostavljena Centru za socijalnu skrb kako bi mogao provoditi daljnji nadzor nad tom obitelji i posvojenom djecom", pojasnio je ministar.

Malenica je kazao kako se neće ići u reviziju svih posvajanja iz zemalja koje nisu potpisnice Haške konvencije.

Najlakše bi bilo utvrditi koliko svaka jedinica ima birača, bez prekrajanja

Ministar rekao je da bi u vezi s izmjenom Zakona o izbornim jedinicama najlakše bilo utvrditi koliko svaka jedinica ima birača i sukladno tome doći do broja zastupnika, bez prekrajanja izbornih jedinica jer je to uvijek kompleksno.

Kazao je da je mijenjanje granica uvijek složen i kompleksan potez jer tu se traži da jedinice budu jednake veličine, što bi po hrvatskom sustavu bilo oko 360.000.

"Ako krenemo s postojećim izbornim jedinicama, prije svega ovim iz istočne Hrvatske gdje nedostaje određeni broj birača, to bi značilo povlačenje prema zapadnom dijelu Hrvatske. To je jedna kompleksna aktivnost", ocijenio je.

Istaknuo je da bi puno lakši model bio da u postojećim izbornim jedinicama, koje su na snazi 23 godine "i građani su se već s njima identificirali" - ide na razmjeran sustav, da se bira ovisno o broju birača.

"Najlakše bi model bio da utvrdimo koliko svaka jedinica ima birača i sukladno tome dođemo do broja zastupnika, bez prekrajanja. To je najlakša varijanta i zapravo bi se kroz to poštivalo načelo jednake težine glasa, no ne bih sad detaljnije govorio o nekom modelu", naglasio je.

Malenica je dodao i kako ima prijedloga da svaka županija bude izborna jedinica i kako to također nešto što je na tragu stava Ustavnoga suda da se prati teritorijalni ustroj.

Za mogućnost povećanja broja saborskih zastupnika (sa 151 na 159) rekao je kako to nije realno. "Mislim da ćemo se kretati u okviru postojećeg broja zastupnika kojeg imamo u Saboru", dodao je.

Ministar je poručio da se mora dobro promišljati da novi model bude održiv u desetak izbornih ciklusa, no pri izmjeni zakona ne očekuje konsenzus zbog oporbenog prikupljanja političkih poena.

Izvor: HRT/Hina/Vlada

Pisane vijesti | Ivan Malenica