Malenica: Novi zakon uvest će jednake plaće za jednaki rad

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je da suosjeća sa zaposlenicima koji su zbog malih plaća prosvjedovali pred sjedištima sudova diljem Hrvatske i najavio donošenje novog zakona kako bi se uveo model jednaka plaća za jednaki rad.

"Svjestan sam da dio službenika i namještenika ima niske plaće i mogu razumjeti njihovo nezadovoljstvo. Međutim, to se pitanje mora rješavati cjelovito kroz novi Zakon o plaćama. Taj je zakon dio aktivnosti koje provodimo kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti (NPOO) u okviru kojeg imamo oko 51 milijun kuna za unapređenje sustava", rekao je Malenica.

Dodao je da se u ministarstvu trenutačno rade analize postojećeg sustava koeficijenata, a "novim zakonom prema modelu jednaka plaća za jednaki rad pitanje plaća riješit će se cjelovito“.

Malenica je kazao i da je u NPOO-u rok za novi zakon 30. lipnja 2023. te da sindikate ministarstvo doživljava kao partnere.

Povećana osnovica plaće za državne službenike i namještenike

Ističući da je Vlada obnovila socijalni dijalog, ministar je podsjetio da je povećana osnovica plaće za državne službenike i namještenike, a posljednje povećanje osnovice od posto bilo je u svibnju čime ona iznosi 6.286 kuna.

Povećana su i druga materijalna prava zaposlenika poput božićnice, regresa, iznosa za sistematske preglede. Uz to, provedena je porezna reforme u kojima su povećana primanja za osobe s najnižim primanjima, kazao je Malenica.

Zaposleni u pravosuđu - uglavnom službenici, referenti i namještenici, nezadovoljni svojim položajem i materijalnim pravima, prosvjedovali su u utorak ispred zgrada sudova i državnih odvjetništava diljem Hrvatske.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Ivan Malenica