Brnjac: Kvalitetan turizam samo s kvalitetnim i zadovoljnim radnikom

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac kazala je da Hrvatska može imati kvalitetan turizam samo uz kvalitetne i zadovoljne radnike, istaknuvši da Ministarstvo problem nedostatka radne snage rješava dugoročno kroz stipendije.

Brnjac je u ACI marini Dubrovnik održala sastanak s turističkim dionicima u najjužnijoj hrvatskoj županiji.

"Razgovarali smo o sezoni i ulaganjima u turizmu, a predstavili smo i Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Završeno je e-savjetovanje za javnu turističku infrastrukturu i ovaj tjedan počinje za privatnu. Razgovarali smo i o sredstvima iz višegodišnjeg financijskog okvira koja će biti namijenjena upravo turizmu", rekla je Brnjac nakon sastanka.

Iznos stipendije povišen s 1.200 na 2.000 kuna

Osvrnuvši se na problem nedostatka radne snage u turizmu, kazala je da Ministarstvo odobrava stipendije za učenike i studente koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma. Pritom je podsjetila da je iznos stipendije povišen s 1.200 na 2.000 kuna.

"Pritom smo rasteretili poslodavce jer 70 posto tog iznosa plaća Ministarstvo. Time dugoročno vodimo računa da imamo što veći broj naših učenika u turističkom sektoru. Oni se na taj način vežu za tvrtke i ostaju tamo. Uz to, NPOO donosi novi program usavršavanja u konkretnim znanjima koja su hitno potrebna turističkom sektoru", kazala je Brnjac.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je potrebno ubrzati postupak zapošljavanja radne snage u turizmu iz trećih zemalja.

"Razumijemo da se provjere trebaju raditi, ali ćemo zajednički to pokušati ubrzati prema MUP-u", rekao je Dobroslavić.

Trenutni turistički rezultati zadovoljavajući

Dodao je kako su trenutni turistički rezultati zadovoljavajući, jer je ostvareno 65 posto turističkog prometa iz 2019. godine.

"Želimo dosegnuti 80 posto i mislimo da je to realno i moguće. Želimo vjerovati da će se sezona nastaviti ovako kvalitetno. Zrakoplovi su puni i to je jako dobro za naš turizam", izjavio je Dobroslavić.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako su veliki izazovi za turizam pandemija, rat u Ukrajini i poskupljenja. "Svi su ti izazovi pred nama i bilo koji poremećaj globalnog tržišta izravno utječe na osjetljivi turizam. Trenutno smo na 65 posto turističkog rezultata i vjerujem da brodimo u dobrom smjeru", poručio je Franković.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Nikolina Brnjac