Malenica za HRT: 30. 5. i 18. 11. od sljedeće će se godine obilježavati na višoj razini i na dostojanstveniji način

Ministar uprave Ivan Malenica u večerašnjoj je HRT-ovoj emisiji "Tema dana" govorio o Vladinom prijedlogu Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima koji se nalazi u saborskoj proceduri.

Sutra se u Saboru raspravlja o Prijedlogu zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima. I već sad je jasno da će sjednica biti burna. Ne stišavaju se reakcije na jučerašnji prijedlog Odbora za ratne veterane prema kojemu 22. lipnja, Dan antifašističke borbe više ne bi bio državni praznik, nego spomendan.

Oštra reakcija stigla je i od premijera Plenkovića koji je poslao jasnu poruku stranačkom kolegi Josipu Đakiću koji sjedi na čelu Odbora.

- Moje iskreno mišljenje je da bi bilo bolje da je danas u medijskom prostoru bila rasprava o proračunu koji donosi mnoge projekte za rast i razvoj. Međutim, tema je inicijativa saborskog Odbora za ratne veterane. Treba reći da je Dan antifašističke borbe kao blagdan uvršten u prvi Zakon o blagdanima i neradnim danima iz 1991. i zatim u trenutno važeći iz 1996.godine. Intencija predsjednika Tuđmana koji je 22. 6. uspostavio kao praznik bila je da antifašizam bude u funkciji  stvaranja hrvatske države i on je od 1991. i 1996. do danas u Zakonu o blagdanima obilježen kao blagdan, kazao je u Temi dana ministar uprave Ivan Malenica.

Malenica nije bio upoznat s ovom inicijativom saborskog Odbora. Naglasio je kako je Prijedlog zakona o blagdanima raspravljen na svim stranačkim tijelima te da ni na jednoj raspravi nije spomenut Dan antifašističke borbe.

-Ne znam koja je bila intencija saborskog Odbora, međutim treba jasno reći da je predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković prvi predsjednik HDZ-a koji je imao hrabrosti promijeniti Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima i vratiti 30. svibnja kao Dan državnosti i uvesti Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenoga kao dan koji će se obilježavati u Hrvatskoj.

-Dan državnosti, odnosno 30. svibnja jedan je od najvažnijih datuma u novijoj hrvatskoj povijesti jer je toga dana konstituiran prvi višestranački demokratski Sabor i nakon toga su uslijedile važne ustavne, pravne i političke odluke.

-Dakle, ne umanjujemo važnost ostalih datuma, 25. lipnja, 8. listopada, 15. siječnja 1992. godine, to su sve važni datumi u hrvatskoj povijesti, međutim 30. svibnja je ta prekretnica, taj simbol prestanka jednog totalitarnog režima i početka  nove hrvatske države. To je bila intencija.

-Također, 18. studenoga, poznato je, toga se dana obilježavao dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u kojima su se ljudi spontano okupljali. Ovim zakonskim izmjenama od sljedeće će se godine ti datumi obilježavati na jednoj višoj razini, na dostojanstveniji način i bit će neradni dani.

Izvor: HRT / Vlada



Pisane vijesti | Ivan Malenica