Malenica za RTL: Plaće sudaca sada su između 2200 i 3500 eura. Ponuđeno povećanje su odbili

Slika /Vijesti/2024/Siječanj/11 siječanj/VRH_4670-01.jpeg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je u RTL-u Danas da će svima u državnoj i javnoj upravi rasti plaća, izuzev jednom malom broju službenika te ponovio da su osigurali u proračunu za ovu godinu 850 milijuna eura. Osvrnuo i na izmjene Kaznenog zakona te rekao da odustajanja nema - ide u proceduru.

Komentirao je najavljeni štrajk sudaca, kazavši da očekuje nastavak razgovora o tome kako unaprijediti položaj i status sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

Istaknuo je da je Udruga hrvatskih sudaca dva puta odbila prijedlog povećanja plaća.

"Nakon što smo prošle godine znatno povećali plaće - od 580 prosječno mjesečno za prvostupanjske suce, a mi smo sad ponudili materijalna prava, a kad se oni preračunaju mjesečno to je 115 eura mjesečno povećanje. Dakle, oni su to dva put prošli tjedan odbili", rekao je Malenica te naglasio kako Vlade ne pristaje na ultimatume ni ucjene.

"Imamo radnu skupinu za cjeloviti zakon o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika i spremni smo u okviru te radne skupine nastaviti raditi na tom zakonu", poručio je.

Na primjedbu kako će ceh zastoja u radu sudova na kraju platiti građani i gospodarstvenici, ministar je ponovio da su plaće sucima u zadnjih 5 godina dvaput povećane te da je odbijen prošlotjedni prijedlog povećanja.

"Njihove su početne plaće od 2200 eura neto mjesečno pa do 3500 eura što je zapravo i 1000 eura više od prosječne plaće u Hrvatskoj i sad smo ponovo predložili novo povećanje i oni su to odbili. Tako da ne vidim u ovoj situaciji i u ovom trenutku što dalje", poručio je ministar.

Jedna od najvećih reformi u području javne uprave

Vlada će sutra sindikatima predstaviti koeficijente za izračun plaća u državnim i javnim službama, a ministar je istaknuo kako je riječ o jednoj od najvećih reformi u području javne uprave koja se u nekoliko navrata pokušala donijeti.

Kazao je kako je riječ o kompleksom poslu, konsolidaciji preko 2500 radnih mjesta.

"Ukinuli smo preko 500 dodataka, stvorili hibridne koeficijente i, naravno, u tom procesu postoje oni koji su više i koji su manje zadovoljni. Činjenica je da će svima rasti plaća, izuzev jednom malom broju službenika za koje je bilo teško opravdati povećanje plaće", ocijenio je ministar, dodavši da je za to u proračunu za ovu godinu osigurano 850 milijuna eura.

"To je zapravo garancija da će svima rasti plaće. Sutra ćemo vidjeti reakcije sindikata", ustvrdio je Malenica.

Upitan ima li prostora za povećanje koeficijenata onima koji su nezadovoljni, ministar je kazao da je prosječno povećanje plaća oko 12 posto te da vjeruje da će sindikati s time biti zadovoljni.

Napomenuo je da su proteklih godinu dana u nekoliko navrata povećane plaće.

"S ovim privremenim dodatkom od 180 i 60 eura u šestom mjesecu, zatim dodatkom za 30 tisuća službenika od 10 posto. Dakle, to je također dio ove reforme, tako da mislim da sindikati i članovi, ali i svi službenici ne mogu gledati samo ono što je sad u uredbama, nego gledati ono što je unazad šest mjeseci učinjeno, a to znači, znatno povećanje plaća", pojasnio je ministar.

Plaće će rasti svima, razloga za prosvjede i štrajkove nema

Nije želio govoriti o konkretnim iznosima za koje će se povećati plaće, no naglasio je da će se sigurno povećati plaće učiteljima i profesorima.

Govoreći o resoru pravosuđa, kazao je da će prosječna plaća zapisničara biti viša od 1000 eura neto.

"To je nešto o čemu smo razgovarali i to ćemo realizirati kroz novu uredbu, tako da smo ispunili obećanje koje smo dali prije šest mjeseci kada je bio štrajk", poručio je.

Kazao je da ne vidi razloge za prosvjede i štrajkove s obzirom na činjenicu da će plaće povećavaju. Istaknuo je da dodaci na plaće postaju sastavni dio koeficijenata.

Upitan zašto Vlada ne želi odustati od izmjena zakona te i dalje inzistira na tajnosti izvida, Malenica je kazao da su u rujnu prošle godine dobili pisanu obavijest od Europske komisije o povredi prava Europske unije zbog neimplementacije koja se odnosi na veću zaštitu prava okrivljenika u kaznenom postupku.

Novinar ne može biti kažnjen niti kao počinitelj niti kao poticatelj

"Uz pisanu obavijest Europske unije i Europske komisije imamo i brojne presude Europskog suda za ljudska prava koji su u situaciji kada je došlo do curenja informacija utvrdili da su povrijeđena jedna od temeljnih prava poput pravo na pravično suđenje, pravo na privatnost, presumpciju nevinosti", rekao je ministar, dodavši da zakon ide u daljnju proceduru.

Naglasio je da su, u odnosu na tekst zakona koji je bio u javnom savjetovanju dodatno zaštitili novinare.

"Novinar ne može biti kažnjen niti kao počinitelj niti kao poticatelj. Riječ je o osobama koji su uključeni u kazneni postupak, koji imaju povlaštene informacije koje saznaju tijekom samoga postupka. Smisao ove odredbe da i ubuduće ovlaštene osobe ovlašteno komuniciraju informacije o samom kaznenom postupku jer smatramo da se interes javnosti mora ostvariti", poručio je Malenica.

Dodao je da su i kandidati za glavnog državnog odvjetnika na saslušanju u Hrvatskom saboru kazali da treba više komunicirati i davati više informacija javnosti, pogotovo kada se radi o osobama iz javnog života.

Nije želio prejudicirati koji bi kandidat mogao biti izabran, no kazao je da će na razgovoru u Vladi sigurno biti riječ o njihovu statusu, statusu pravosudnih dužnosnika te o njihovim materijalnim pravima plaćama.

Izvor: Vlada / RTL

Pisane vijesti | Pravosuđe | Ivan Malenica