Ministar Anušić: Vojni rok je tema koja zahtijeva konsenzus

Slika /Vijesti/2024/Siječanj/22 siječanj/HN20240122368584.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić uputio je danas čestitku povodom obilježavanja 31. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica te naglasio da akcije poput Maslenice uvijek iznova podsjete kako sloboda nema cijenu, i da se Hrvatska stvarala u teškim bitkama Domovinskog rata zahvaljujući hrvatskim braniteljima.

Na današnji dan se prisjećamo i svih hrvatskih branitelja koji kraj Domovinskog rata i stvaranje slobodne i samostalne Hrvatske, nažalost, nisu dočekali živi, istaknuo je ministar obrane u čestitki koju je uputio hrvatskim braniteljima, članovima obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske, hrvatskim građankama i građanima te sunarodnjacima izvan domovine, dodavši kako ih nikada nećemo zaboraviti.
 
Anušić je podsjetio da su u zoru na današnji dan 1993. počele ratne akcije u sklopu VRO Maslenica, koju su združeno izvele Oružane snage RH i pripadnici MUP-a, a kojom je oslobođeno zadarsko zaleđe i ponovno povezan sjever i jug Hrvatske, pontonskim mostom u Novskom ždrilu.

Danas gradimo moderne i moćne Oružane snage
 
Naglasio je kako je ova vojna operacija taktički bila izuzetno zahtjevna, jer je trebalo svladati i dijelove Velebita, koji je zimi posebno surov, a također je bila uvod i u nove pobjedničke akcije Hrvatske vojske, Bljesak i Oluju.
 
"Motivacija onih koji brane svoju Domovinu uvijek je snažnija od onih koji je žele pokoriti, zato smo tih ratnih godina uspjeli pobijediti brojčano nadmoćnijeg okupatora. Danas gradimo moderne i moćne Oružane snage, dio smo NATO saveza, imamo prava i obaveze“ poručio je Anušić te dodao kako, uz modernizaciju Hrvatske vojske, Vlada RH i Ministarstvo obrane istovremeno brinu o svakom vojniku, dočasniku i časniku. Glavni je cilj poboljšati njihova materijalna prava i osigurati bolji životni standard.
 
Biti vojnik nije posao, zaključio je ministar obrane, to je poziv, a obljetnice poput VRO Maslenica nas uvijek iznova podsjete kako sloboda nema cijenu, te da se Hrvatska stvarala u teškim bitkama Domovinskog rata, zahvaljujući braniteljima koji nisu posustali ni u najtežim ratnim etapama.
 
Vojni rok nije pitanje na koje se može dati brzi odgovor

Anušić je danas iz Zadra, gdje sudjeluje na proslavi 31. obljetnice VRO Maslenica, poručio kako je vraćanje, odnosno služenje vojnog roka preozbiljna tema koja zahtijeva operativno, financijski, infrastrukturno i politički jedan konsenzus.
 
Podsjetio je na to da je obvezni vojni rok u Hrvatskoj ukinut 2008., istaknuvši da nakon toliko godina, to nije pitanje na koje se može dati brzi odgovor.
 
To je jako ozbiljna tema koja zahtijeva konzensus, u operativnom, infrastrukturnom, financijskom i političkom smislu, istaknuo je ministar obrane, a kada se usuglasi najbolji način na koji bi se vratio vojni rok ili vojna izobrazba, javnosti će se to priopćiti.
 
Svi imaju svoje zamisli kako će to izgledati, dodao je, ali će na kraju struka reći kako će se to izvesti.
 
VRO Maslenica jedna od najvažnijih u Domovinskom ratu
 
Osvrnuo se i na akciju Maslenica, kazavši da smo tom akcijom dokazali da nismo više u stanju samo braniti se, nego i oslobađati svoj teritorij.
 
"Kada se vratimo u povijest i sjetimo tih trenutaka, to je bila jedna od najvažnijih akcija koje je Hrvatska vojska izvela“, istaknuo je Anušić nakon polaganja vijenca kod spomen-obilježja Kocka u uvali Jazine.
 
Riječ je o jednoj od operacija koja je završila Olujom i oslobođenjem hrvatskoga teritorija, stoga je bila jedna od važnijih akcija, a u konačnici je spojila jug s ostatkom Hrvatske.
 
Brojna visoka izaslanstva položila su vijence kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru i odala počasti poginulim braniteljima, a obilježavanje 31. obljetnice VRO Maslenica, prve velike oslobodilačke akcije Domovinskog rata, u kojoj je oslobođen veći dio zadarskoga zaleđa, počelo je jutros budnicom zadarske Gradske glazbe središtem Poluotoka.
 
Akcija Maslenica, kodnog naziva Gusar, počela je na današnji dan 1993. u 6 sati ujutro, a glavni ciljevi operacije postignuti su za 72 sata. Operacijom je zapovijedao general Janko Bobetko, a pomoćnici su bili tadašnji brigadiri Ante Gotovina i Ante Roso.
 
Pripadnici Hrvatske vojske i MUP-a oslobodili su bitne strateške točke koje su bile pod okupacijom, čime je omogućeno ponovno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske. U akciji i neposredno poslije nje poginulo je 127 hrvatskih branitelja.

Izvor: HINA/Vlada

 

Pisane vijesti