Marić: Porezne izmjene trebale bi donijeti rast zapošljavanja i plaća

Izmjene u sklopu petog kruga porezne reforme trebale bi donijeti rast zapošljavanja i plaća, izjavio je u srijedu ministar financija Zdravko Marić u Hrvatskom saboru, u kojemu se danas u drugom čitanju raspravljalo o paketu izmjena poreznih zakona koje bi trebale stupiti na snagu 1. siječnja 2021. godine.

"Izmjene bi trebale stimulativno djelovati na rast zapošljavanja i plaća", rekao je Marić u izjavi nakon saborske rasprave.

Procjenjuje da bi gubitak poreznih prihoda, gledano statički, zbog predloženih poreznih izmjena mogao iznositi dvije milijarde kuna na godinu, no očekuju se i pozitivni efekti za građane i gospodarstvo.

Kazao je i kako se novim poreznim izmjenama ne može obuhvatiti sve obveznike, ali da njih oko 900 tisuća mogu očekivati financijsku korist, ovisno o visini dohotka. Podsjetio je da od ukupno 2,8 milijuna zaposlenih i umirovljenika 1,9 milijuna ne plaća porez na dohodak.

Marić je ponovio da visina plaće nije određena zakonom o porezu na dohodak, nego ugovorom između poslodavca i radnika.

Proširen djelokrug neoporezivih primitaka

Istaknuo je da Vlada ne odustaje od novog vala poreznih izmjena unatoč situaciji s epidemijom Covida-19 te da je riječ o bitnom dijelu njezina programa ponuđenog biračima prije izbora.

Dosadašnjim izmjenama poreznog zakonodavstva je građanima i gospodarstvu ostavljeno više od osam milijardi kuna, a proširen je i djelokrug neoporezivih primitaka, pa tako poslodavci mogu mjesečno isplaćivati radniku više od tisuću kuna, bez ikakvih davanja.

Paket zakonskih prijedloga iz petog kruga porezne reforme obuhvaća izmjene zakona o financiranju lokalnih jedinica, kojima se regulira povećanje udjela tih jedinica u raspodjeli poreza na dohodak, dok fond za izravnanje na sebe preuzima država. Tu su i izmjene zakona o porezu na dohodak, na dobit, PDV-u te fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti