Marić za RTL Danas o hitnim mjerama za gospodarstvo: 'Odgoda plaćanja poreza i kredita te raniji povrat poreza'

Slika /Vijesti/2020/03 ožujak/16 ožujka/HN20200313493818.jpg

Danas su u Banske dvore pristizali redom oporba, sindikati i poslodavci, a sve kako bi se prije sutrašnje sjednice Vlade usuglasile konačne mjere koje će pomoći gospodarstvu da se oporavi od negativnih posljedica pandemije koronavirusa.

Ministar financija Zdravko Marić za RTL Danas je rekao da je sastanak prošao dobro i konstruktivno, a konkretne mjere bi sutra trebale biti usvojene na Vladi, a u srijedu će u Sabor.
 
"Svi smo svjesni situacije. Ovaj set mjera koji ćemo sutra predstaviti, smatramo da u kratkom roku može dati efekt. Je li to sve što mislimo učiniti, nije. Kirurški precizne mjere u tako kratkom rok ne možemo napraviti, ali najvažnije da ovo stavimo sutra u hitnu proceduru", rekao je Marić.
 
"Integralni dio tih mjera je likvidnost. S jedne strane tu su javna davanja - porez na dohodak, porez na dobit i doprinosi. Prema radnoj verziji, a detalje ćemo usuglasiti tijekom dana i noći do sjednice, govorimo o tri mjeseca odgode plaćanja s moguća još dodatna tri mjeseca ekstenzije. S druge strane, tu su kreditne i linije u suradnji s HBOR-om, HNB-om i HUB-om, svi su na neki način usmjereni da se sličan princip usmjeri na kreditne aranžman", kazao je. 
 
Odgoda plaćanja kredita možda će biti moguća i građanima.
 
"Kredite građana također smo uključili, banke su tu pokazale konstruktivnu suradnju i ja vjerujem da ćemo uspjeti i u tom dijelu nešto postići. Pogotovo u sektorima pogođenim koronavirusom, iako smatram da će malo tko proći neokrznut ovom krizom. Govorimo o razdoblju od oko tri mjeseca", rekao je Marić.
 
Na stolu je i ranija isplata povrata poreza.
 
"Sutra ćemo u paket ovih zakona staviti i Zakon o porezu na dohodak, da se omogući zakonski da se taj proces napravi što prije. Do sada je isplata povrata poreza išla u kolovozu, učinit ćemo sve da pomaknemo to mjesec, ako ne i dva mjeseca ranije. Ali to ne bih ništa obećavao, učinit ćemo sve što možemo", rekao je Marić.
 
Izvor: RTL / Vlada

Pisane vijesti