Plenković za Novu TV: Nacionalnom stožeru civilne zaštite nove i veće ovlasti

Slika /Vijesti/2020/03 ožujak/16 ožujka/2020-03-16_21h54_00.jpg

Premijer Andrej Plenković gostovao je u Dnevniku Nove TV i s reporterom Mislavom Bagom u Banskim dvorima razgovarao o borbi Hrvatske s koronavirusom te novim mjerama i zakonima koji će sutra biti predstavljeni na Vladi. Komentirao je i rezultate izbora u HDZ-u na kojima je ponovno izabran za šefa stranke.

Na pitanje što nas čeka u borbi protiv koronavirusa Plenković je poručio kako je Hrvatska u ratu protiv pandemije te je sada vrijeme za samodisciplinu.
 
"Nema potrebe za stvaranjem prekomjernih zaliha. Razgovarali smo s maloprodajnim lancima i distributerima i namirnica ima dovoljno. Druga vrsta panike je ona financijska. Dio naših građana je počeo povlačiti depozite, uzimati novac iz investicijskih fondova, kupovati eure... To nije potrebno, Hrvatska je danas ekonomski puno otpornija na bilo koju vrstu vanjskog šoka. Apeliram na sve da se ponašaju odgovorno", rekao je. 
 
Građane je zamolio da slušaju savjete stručnjaka i ne podliježu panici.
 
"Pratili smo stanje u drugim državama i reagirali na vrijeme. Svi resori su angažirani. Slušajte naputke struke, a to znači i što manje društvenih kontakata", kazao je premijer i dodao kako je u Hrvatskoj trenutno umjeren broj onih koji su zaraženi virusom, a većina ih je zaražena vanjskim elementom. 
 
"Kod nas je zaražen vrlo mali broj zdravstvenih djelatnika i oni su zaraženi izvana", naglasio je.
 
Rekao je kako se inicijativa šefice EK Ursule von der Leyen o zatvaranju granica EU na 30 dana ne odnosi na državljane unije. 
 
Sutra na Vladi paket od 20 zakona, veće ovlasti Nacionalnog stožera
 
Najavio je kako će se sutra na Vladi predložiti paket od 20 zakona među kojima je i onaj koji jača ovlasti Nacionalnog stožera. 
 
Osvrnuo se i na odbijeni prijedlog šefa Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba o strožim mjerama u metropoli te kazao kako će se u srijedu ili četvrtak usvojiti veće ovlasti Nacionalnog stožera civilne zaštite.
 
"Davor Božinović je na čelu stožera Nacionalne zaštite. Dat će se snažnije ovlasti te će doći do centralizacije i uniformiranosti u donošenju odluka. To ne znači da nećemo osluhnuti posebne potrebe kako što je to bio slučaj u Istarskoj županiji, ali odluke će donositi Nacionalni stožer", poručio je. 
 
Apelirao je i na građane da ne nasjedaju na fake news te poručio da se nada kako će hakeri koji su napali online sustav obrazovanje biti uhvaćeni. 
 
Dogovoren transport robe sa susjedima
 
Rekao je kako mnoge zemlje donose odluke o zatvaranju granica te da je Hrvatska sa susjedima dogovorila protok robe.
 
"Mi smo nakon razgovora s ministrima susjednih zemalja uspjeli dogovoriti koridor za transport robe. U ovom trenutku Hrvati iz BiH mogu normalno ulaziti u zemlju. Brojevi zaraženih u BiH su još uvijek mali"; rekao je.
 
Kad je riječ o novim ekonomskim mjerama premijer je rekao kako će se predložiti paket zakona primarno namijenjenih privatnom sektoru. 
 
"Možemo ljudima odgoditi plaćanje poreza na dobit, poreza na dohodak, doprinosa,  omogućiti likvidnost, reprogramirati kredite, napraviti dogovor s bankama. Svi pokazuju veliki sluh za ovu situaciju. Nama je cilj prebroditi ovu krizu i mislim da ćemo pronaći način da to napravimo bez prevelikih šokova. Pronaći ćemo način da pomognemo u isplatama plaća i da se očuvaju radna mjesta", rekao je Plenković.
 
Na pitanje što je s ugroženim radnim mjestima u turizmu i transportu, Plenković je odgovorio kako je na stolu prijedlog da Vlada daje iznos minimalne plaće od 3250 kuna, a svaki poslodavac može nadomjestiti iznos povrh toga.
 
"U zakonima koje ćemo sutra predstaviti trenutno nema riječi o režijama", kazao je premijer te dodao kako je za sve mjere osiguran novac te će "otvoriti razgovore sa svima s kojima će biti potrebno".
 
"Nemam vremena za psihoze"
 
Upitan kako se on nosi s psihozom oko koronavirusa, premijer je kazao kako nema vremena za psihoze, a na pitanje je li i on bio na testiranju samo je kratko odgovorio: "obavljamo sve".
 
Osvrnuo se i na rezultate izbora u HDZ-u te odluku kako Milijan Brkić više neće biti potpredsjednik Sabora, a Miro Kovač predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku. 
 
"Poruka naših članova i činjenica da je svih četvero kandidata za potpredsjednika izabrano govori o potpori našem smjeru. Logično je da Ante Sanader postane potpredsjednik Sabora. Milijan Brkić i Miro Kovač i dalje su članovi HDZ-a. Na ključnim mjestima moramo imati ljude koji dijele viziju stranke, a ne nekog tko je još jučer govorio da stranka ne ide u dobrom smjeru i da ništa ne valja", rekao je.
 
Kad je riječ o planovima za parlamentarne izbore, rekao je kako još nisu raspravljali o eventualnim suradnjama s drugim strankama na lokalnim izborima.
 
"Sigurno nećemo s HNS-om ići na iste liste. Da nam se ovakva kriza događa u vrijeme prije 10 godina, onda ne bih mogao reći da smo otporniji na vanjske šokove. Hrvatska danas izgleda puno bolje nego prije četiri godine. Bez političke stabilnosti, to jest 76 ruku u Saboru to se ne bi dogodilo", kazao je premijer. 
 
Izvor: Nova TV / Vlada
 Pisane vijesti | Andrej Plenković