Međunaroda konferencija o stranim ulaganjima

Izravna strana ulaganja pozitivno utječu na gospodarski rast, zapošljavanje i izvoz te na stvaranje konkurentnog poslovnog okruženja, istaknuto je na današnjoj međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Strana ulaganja za rast hrvatskog gospodarstva" održanoj, u organizaciji Hrvatske banke za obnovu i razvitak, uz podršku USAID-a i pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade, u Hotelu Croatia u Cavtatu.

CAVTAT, 24. listopada 2005. (Hina) - Izravna strana ulaganja pozitivno utječu na gospodarski rast, zapošljavanje i izvoz te na stvaranje konkurentnog poslovnog okruženja, istaknuto je na današnjoj međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Strana ulaganja za rast hrvatskog gospodarstva" održanoj, u organizaciji Hrvatske banke za obnovu i razvitak, uz podršku USAID-a i pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade, u Hotelu Croatia u Cavtatu.

Osnovna tema konferencije bila je promicanje važnosti stranih ulaganja u Hrvatsku, a skup je okupio predstavnike Vlade, razvojnih agencija, poduzetničkih centara, poslovnih banaka i stranih ulagača.

Govoreći na konferenciji predsjednik hrvatske Vlade dr. Ivo Sanader istaknuo je kako je početak pregovora sa EU iznimno važan događaj za Hrvatsku, jer je to kako potvrda njezine demokratske zrelosti tako i
otvaranje novih gospodarskih mogućnosti. Planiranim mjerama Vlada će stvoriti povoljnu ulagačku klimu, rekao je.


Premijer Sanader je ocijenio da Hrvatska može biti dobra zemlja za ulaganje, te da već ide u tom pravcu. Spomenuo je kako digitalizacija zemljišnih knjiga "ide jako dobro", da će se procesi u pravosuđu voditi najduže tri godine, te da svi segmenti u pravosuđu idu ka tome da se ulagačima osigura apsolutna sigurnost.

Među preprekama ulaganju su i administracija i korupcija. "Borimo se protiv toga", rekao je Sanader istaknuvši kako te prepreke treba svesti na najmanju moguću mjeru. Jedna od mjera HITRO.HR servis već se pokazala efikasnom. Taj će servis, koji djeluje trenutačno u pet hrvatskih gradova, uskoro zaživjeti i u Dubrovniku i drugim gradovima, najavio je.

Premijer je istaknuo i potrebu modernizacije željeznica, plinofikacije Hrvatske pri čemu će, kaže, inzistirati na dovršetku magistralnog plinovoda Pula-Karlovac do travnja iduće godine.

U tijeku je i izrada plana navodnjavanja Hrvatske, a već 2006. iz državnog će se proračuna financirati nekoliko pilot projekata za program navodnjavanja.

Premijer ističe važnost malog i srednjeg poduzetništva, te najavljuje da će se do kraja ove godine dovršiti zakon o cjeloživotnom učenju.

Hrvatska mora ući u procese globalizacije, ali pritom vodeći računa i o humanom i socijalnom aspektu, rekao je premijer Sanader zaključivši kako će planiranim mjerama Vlada stvoriti povoljnu ulagačku klimu.

Razmjenjujući svoja praktična iskustva i znanja, sudionici skupa su pozitivno ocijenili poduzete korake Vlade, pojačanu aktivnost Agencije za promicanje izvoza i ulaganja te svih ostalih uključenih u provedbu stvaranja pozitivne ulagačke klime.

Sudionicima konferencije obratio se i William Jeffers, direktor misije USAID-a u Hrvatskoj koja podupire aktivnosti u području direktnih stranih ulaganja kroz projekt "Poduzetna Hrvatska". Jeffers je istaknuo kako je Hrvatska u globalnoj utrci za investicije, ali da "ne trči dovoljno brzo".

"No, optimistični smo da će se i to promijeniti, posebice nakon početka pregovora s EU te provođenja Vladinih reformi", rekao je.

Da bi Hrvatska "zapela za oko stranim investitorima" mora riješiti ključna pitanja, a to su birokracija, korupcija i vlasnička prava, kazao je Jeffers dodajući kako su o tom pitanju "oprezno optimistični" te da će Hrvatska i uspjeti u tome "uspije li u reformama".

Inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku u razdoblju od 1993. do kraja lipnja 2005. iznosila su 11,9 milijardi dolara. Po podatci HNB-a, u ukupnim stranim ulaganjima na bankarski se sektor odnosi 24,3 posto, slijede telekomunikacije, sa udjelom od 14,5 posto, farmaceutsku industriju 9,3 posto i dr.

U Hrvatsku su najviše ulagali investitori iz Austrije, iz koje dolazi 25,6 posto od ukupnih izravnih inozemnih ulaganja u tom razdoblju, potom iz Njemačke, 17,7 posto, i SAD-a, 12,2 posto.



Pisane vijesti