Medved: Suzdržimo se od radikalizacije, neprimjerenih poruka i poziva na bunt

Slika /Vijesti/2020/10 listopad/14 listopad/Medved.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je u srijedu svim političkim akterima u Hrvatskoj da se suzdrže od radikalizacije, upućivanja neprimjerenih poruka, poziva na bunt i bilo čega što stvara društvo netolerancije.

"Svjedočimo potpuno neprimjerenim i neodgovornim javnim istupima, kako određenih političkih osoba, tako i raznih pojedinaca i grupa na društvenim mrežama. Moj poziv je prvenstveno prema osobama koje obnašaju javne i odgovorne dužnosti, bilo da se radi o saborskim zastupnicima, gradonačelnicima ili drugima, da se suzdrže od radikalizacije, od upućivanja neprimjerenih poruka, pozivanja na bunt, ili na bilo koji drugi način stvaranja društva netolerancije", izjavio je Medved uoči sjednice Vlade.
 
Penava je dužan graditi društvo tolerancije, a ne pozivati na bunt
 
Pritom je kritizirao jučerašnju izjavu gradonačelnika Vukovara Ivana Penave da napadač na Markovu trgu "nije kao njegovi vršnjaci pobjegao u Njemačku, nego je pokazao bunt".
 
"Na svima nama koji obnašamo javne dužnosti je obveza stvaranja društva tolerancije, društva uvažavanja, izgradnja naših institucija, a ne podrivanje i pozivanje na nekakav bunt", rekao je Medved.
 
Također se osvrnuo na izjavu zastupnice Domovinskog pokreta Karline Vidović Krišto da "Vladu od nezadovoljstva neće spasiti ni postavljanje tenkova oko Trga Svetog Marka" poručivši da su takvi iskazi neprihvatljivi.
 
"U pogledu stava uvažene zastupnice, koja je spominjala čak tenkove, to je potpuno neprihvatljivo. U pogledu sigurnosti Markova trga bilo je jako puno rasprava, ove privremene mjere postavljene su u cilju zaštite dužnosnika koji rade na Markovu trgu i građana koji žive ovdje. To je nužno", naglasio je potpredsjednik Vlade.
 
Na pitanje o vraćanju nezakonitog oružja nadležnim službama, ministar je podsjetio da je u proteklih 30 godina u Hrvatskoj bilo brojnih akcija koje su pozivale na povrat ilegalnog oružja.
 
"Preko 300.000 komada nezakonitog oružja i raznih eksplozivnih naprava je predano. Pozivam hrvatske branitelje i sve one koji posjeduju ilegalno oružje da ga predaju policiji", rekao je ministar.
 
Danas sigurno nema nikakve potrebe, ugroze, ili razloga da se to naoružanje drže u neprikladnim uvjetima i da bude dostupno osobama koje su "sklone učiniti određenu nesreću s tim naoružanjem", naglasio je Medved.
 
Programi povrata vatrenog oružja
 
Što se tiče opsežne kontrole naoružanja, ministar je ustvrdio kako je to konstanta.
 
"Na svaku dojavu policija provodi preglede i izuzima vatreno naoružanje. Apeliram na sve koji posjeduju ili znaju za postojanje vatrenog naoružanja da to sami dojave policiji", kazao je potpredsjednik Medved.
 
Dodao je kako rade na programima povrata vatrenog oružja, pa i po modelu po kojem bi se od građana otkupljivalo oružje.
 
"Sve opcije koje će doprinijeti izuzimanju vatrenog oružja zaostalog iz Domovinskog rata su u razmatranju, i učinit ćemo sve kako bi vatrenog oružja bilo što manje u posjedu", naglasio je Medved.
 

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Tomo Medved