Medved za HTV: Kao što su hrvatski branitelji hrabro branili Hrvatsku, ova Vlada snažno brani istinu o Domovinskom ratu

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je za Dnevnik HTV-a kako je VRO Oluja kruna svih bitaka u Domovinskom ratu.

Dodao je kako je prije Oluje postojao čitav niz akcija manjeg ili većeg intenziteta.
 
„Posebno ću izdvojiti 1991. godinu i sva stradanje u obrani uslijed velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku. Zato su danas naše misli i molitve s obiteljima koje su izgubile svoje najmilije i svim hrvatskim braniteljima“, rekao je.
 
Odnos prema braniteljima mora biti iskren kroz cijelu godinu
 
Naglasio je da su kroz ovaj datum sažete sve težnje i zahvala.
 
„Dan pobjede obilježavamo simbolično činom pobjede. Pobijedili smo u Domovinskom ratu, pobijedili smo zajedništvom našeg naroda, pobijedili smo hrabrošću i odlučnošću naših branitelja. Domovina iskazuje zahvalnost svima koji su dali doprinos u obrani i oslobađanju domovine. Ovo je dan kad je odnos usmjeren prema hrvatskim braniteljima. Odnos prema braniteljima mora biti iskren kroz cijelu godinu, onako kako oni to zaslužuju. Po tom modelu se naša Vlada odnosi prema hrvatskim braniteljima u proteklih šest mjeseci, kroz sve ono što činimo i kroz čitav niz konkretnih mjera, pogotovo kroz partnerski odnos“, rekao je Medved.
 
Pobijedili smo zahvaljujući našem zajedništvu
 
Istaknuo je da je Republika Hrvatska vodila pravedni i osloboditeljski Domovinski rat.
 
„Pobijedili smo zahvaljujući našem zajedništvu. Republika Hrvatska bila je žrtva velikosrpske Miloševićeve politike uz pomoć JNA i dijela pobunjenih Srba u Republici Hrvatskoj. Nažalost, svjedočimo pokušajima iskrivljavanja povijesnih činjenica. Naš poziv prema našim susjedima je da se suoče sa svojom prošlošću, da se suoče sa svojom ulogom u toj brutalnoj agresiji prema Hrvatskoj i usmjere u pravcu normaliziranja odnosa, poglavito ako govorimo o Srbiji, da daju doprinos u pronalasku nestalih osoba, da procesuiraju počinitelje teških kaznenih djela ratnog zločina, da prihvate činjenicu da su na teritoriju Srbije organizirali logore gdje su na silu odvodili hrvatske ljude. Još uvijek možemo svjedočiti da nije prisutna težnja i napor kod njih. Onako kako su hrvatski branitelji hrabro branili Hrvatsku, tako će ova Vlada snažno braniti istinu o Domovinskom ratu“, rekao je.
 
Ponosan je što se danas u prvom Veteranskom centru uručuju nagrade.
 
„Za nekoliko tjedana bit ćemo u prilici otvoriti i drugi Veteranski centar koji će biti u Sinju, a onda u Daruvaru i Petrinji. Do kraja godine, projekt vrijedan 338 milijuna kuna, 85 posto financiran sredstvima EU-a za hrvatske branitelje, do kraja godine četiri veteranska centra s oko 1000 ležajeva“, poručio je ministar Medved.
 
Izvor: Vlada / HTV


Pisane vijesti | Branitelji | Tomo Medved