Milanović iz Bruxellesa: "Odluke suda se moraju poštivati, no ova Vlada će se boriti da djeca u Hrvatskoj imaju odgoj koji zaslužuju"

„Ovo će biti kratak summit, dakle daljnje jačanje Unije. Ovo je samo mala kocka u tom mozaiku. Daljnje fiskalno ujedinjavanje Unije, to je jedina realnost“, izjavio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović u Bruxellesu, gdje sudjeluje na sastanku Europskog vijeća.

Što se tiče hrvatskog doprinosa u sklopu borbe EU za sprječavanje poreznih utaja, premijer Milanović rekao je da se prvo mete pred vlastitim vratima, pa tako Vlada uvodi reda u Republici Hrvatskoj: “Danas je već u Hrvatskoj, što se tiče hrvatskog unutarnjeg tržišta, ako ga se može još tako nazivati, puno teže prevariti državu nego što je bilo prije dvije godine. To je naš doprinos. Što god ostalo iza nas, ostat će država reda.“ Dodao je da je pred Hrvatskom skoro izvjestan ulazak u euro jednoga dana: „A vidjeli smo da euro, kao zajednička moneta, bez usklađenih i kontroliranih proračunskih politika država euro zone ne funkcionira. To je bio jedan korak predaleko, sad ova druga noga prati tu prvu nogu“, rekao je premijer.

Odgovarajući na novinarska pitanja o odluci Ustavnog suda u vezi zdravstvenog odgoja u školama, premijer Milanović kazao je kako je stav Vlade da je to bilo sve po Ustavu i po zakonu. „Govorimo o proceduri, dakle, prema onome što znam odluka Ustavnog suda se tiče isključivo procedure, članka 63. Ustava. Da navodno nije bilo konzultacija i nije bilo javne rasprave, da se kasnilo u objavi nekih dokumenata. Koliko sam ja informiran, stajalište Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta je drukčije“, rekao je premijer.

„Ono što ja mogu ovdje obećati, po ne znam koji put, možda nikada ovim riječima, da ću učiniti sve, moji suradnici i ja, da hrvatska djeca imaju zdravstveni i spolni odgoj na razini djece u Njemačkoj. To je ono što smatram da hrvatska djeca zaslužuju“, naglasio je predsjednik Vlade i nastavio: „Oni koji smatraju da to ne treba biti tako su moji politički neistomišljenici. I u toj borbi, civiliziranoj borbi, ja neću odustajati. Za hrvatsku djecu i zdravstveni spolni odgoj na razini onog koji imaju najuređenije države zapadne civilizacije.“

Na pitanje o peticiji za referendum udruge „U ime obitelji“, premijer Milanović naglasio je da to uopće nije bio dio političkog programa Vlade: “Niti smo se mi bavili drugačijom definicijom braka niti nam je to uopće bilo na radaru. Prema tome, ljudi rade svoje, to smatraju svojim političkim svjetonazorom, prikupljaju potpise, ako su ih prikupili dovoljno, raspisat će se referendum. Kad se raspiše referendum, onda ćemo vidjeti kakva je odluka na tom referendumu, po pravilima. Dakle, sada je odaziv puno niži, pa ćemo onda vidjeti kako će se građani o tome očitovati, ali ja mislim da je u Hrvatskoj u ovom trenutku to jedno totalno sporedno pitanje,“ rekao je premijer Milanović i zaključio: “ Vidjet ćemo koliko je to dobro za Hrvatsku i koliko je to dobro za demokraciju.“



Pisane vijesti