Milanović: „Rast izvoza od gotovo 8 posto u prvom kvartalu ove godine, daje nam nadu da su pred nama napokon bolji dani“

Slika /Vijesti/2014/Lipanj/3 lipnja/Milanović izvoznici.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas u Zagrebu na 9. konvenciji hrvatskih izvoznika i dodjeli nagrada „Zlatni ključ“.

Premijer je pozdravio nazočne kao najzdraviji segment hrvatskoga gospodarstva i predstavio im novu politiku Vlade prema izvozu, zaokret kojim će se njihovom radu dati maksimalna podrška. Također se osvrnuo na proteklih dvadesetak godina u kojem je uvoz roba bio približno dvostruko veći od izvoza, u kojem se udio izvoza u BDP-u kretao oko 40 posto, za razliku od drugih zemalja Srednje Europe u kojima je iznosio dvostruko više. Zadnjih pet godina rast hrvatskog izvoza među najnižima je u Europskoj uniji, a tehnološki zaostaje čak i u odnosu na razdoblje osamdesetih. "Nažalost, ne možemo vratiti sat unatrag, niti ispraviti greške počinjene tijekom niza godina, pa i desetljeća, naveo je".

Danas je potpuno jasno, nastavio je premijer, da zaobilaznog puta nema i da se kvalitetno može živjeti samo poticanjem izvrsnosti i gradnjom konkurentnosti za što nema boljeg načina od proizvodnje za izvoz. Izvoznici se bore tamo gdje je najteže, u inozemstvu, i gdje se proizvodi prodaju isključivo zbog njihove kvalitete. Zato su izvoznici, naglasio je Milanović, pravo mjerilo naše uspješnosti. To je potvrdio brojkama: iako samo 13% hrvatskih poduzeća izvozi, upravo ona zapošljavaju polovinu zaposlenih u svim poduzećima, ostvaruju dvije trećine ukupnih prihoda od prodaje i ulažu polovinu sredstava u razvoj. Jasno je da je podrška njima od najvećeg interesa hrvatske Vlade i cijelog društva i zato će Vlada Republike Hrvatske sve raspoložive resurse staviti u funkciju uspjeha izvoznika. Podsjetio je da je 8. svibnja Vlada usvojila Akcijski plan podrške izvozu, strateški dokument koji predstavlja jedan od njezinih ključnih poteza usmjerenih prema oporavku gospodarstva. Akcijski je plan pripremljen u intenzivnim i sveobuhvatnim konzultacijama državnih institucija s hrvatskim izvoznicima i poslovnim udruženjima.

Plan je rezultat njihovih izravno postavljenih zahtjeva, jer ih je Vlada slušala i poslušala, nastavio je predsjednik Vlade. Implementacijom 13 aktivnosti i 41 mjere, započelo se s izgradnjom trajne platforme za punu i sustavnu podršku Vlade izvozu, u svim njegovim segmentima – od informiranja i educiranja, do financiranja i rušenja trgovinskih barijera.

„S Vama ćemo biti od trenutka kada malom poduzetniku u nerazvijenom dijelu Hrvatske padne na pamet svoj proizvod izvoziti, do onog trenutka kad treba obraniti njegovu već osiguranu poziciju na stranom tržištu. Bit ćemo vam stalna podrška, cijelim putem“ obećao je premijer.

Akcijskim je planom predviđena bitno snažnija usmjerenost na izvoz dviju institucija: prvo, HBOR-a kojemu će glavna uloga ubuduće biti upravo davanje financijske podrške izvozu pa je kroz Akcijski plan izdvojena jedna milijarda kuna u kapital HBOR-a, a drugo, snažnim doprinosom Ministarstva vanjskih i europskih poslova, čiji je novi sustav gospodarske diplomacije kroz konkretne i mjerljive rezultate u posljednjih pola godine učinio ogromne korake naprijed u davanju podrške hrvatskim izvoznicima u inozemstvu.

Premijer je napomenuo da je, zajedno s predsjednikom države, jasno poručio hrvatskim diplomatima da je pomoć hrvatskom gospodarstvu njihova glavna zadaća. Zato će prvo pitanje koje će premijer još u zračnoj luci postaviti svakom našem ambasadoru kad sleti u zemlju u koju je poslan, biti – je li što napravio za hrvatski izvoz.

Hrvatski su izvoznici, napomenuo je premijer, bitno bolje od očekivanja prevladali gubitak povlastica koje su proizlazile iz CEFTA-e, jednim dijelom i zbog činjenice da smo uspjeli ispregovarati zadržavanje uvjeta tradicionalne trgovine. Istodobno, otvorilo nam se tržište od pola milijardi potrošača u Europskoj uniji. Ujedno smo preuzeli strateška partnerstva i povlaštene trgovinske ugovore EU s trećim zemljama. Mnoge od njih imaju populaciju sve veće kupovne moći i ogromne razvojne projekte.

„Ne smijemo se ustručavati natjecati za njih“, poručio je predsjednik Vlade. „U nekim od tih zemalja smo nekada imali vrlu dobru reputaciju - tamo i danas naše ceste, hidroelektrane, brodovi, transformatori i odašiljači svjedoče tome. Došlo je vrijeme da se vratimo i podsjetimo ih na svoju kvalitetu. Ako budemo stajali na margini događanja, bojali se izaći iz naše zone ugode u zemlji ili regiji, nepovratno ćemo izgubiti svoju priliku. Moramo postati bolji, efikasniji, inovativniji i moramo od sebe tražiti više,“ dodao je premijer.

Hrvatski izvoznici, istaknuo je, iz dana u dan dokazuju da Hrvatska ima vrhunsko znanje, inovativnost i sposobnost proboja na globalno tržište. Stoga su naši proizvodi i usluge premrežili sve paralele i meridijane – u Švicarsku i Njemačku izvozimo pogone visokobrzinske tehnike, naši strojevi kopaju rudnike zlata u Južnoj Africi, našim se oružjem i vojnom opremom koriste najmoćnije vojske svijeta, naši lijekovi pomažu oboljelima od Gvatemale do Vladivostoka, naše brodove naručuju od Atlantika do Pacifika, mnogi se auto-dijelovi proizvedeni u Hrvatskoj nalaze u automobilima najjačih svjetskih marki; naša prometna signalizacija pokriva tisuće kilometara cesta i željeznica na šest kontinenata, nabrojio je premijer i čestitao ne samo onima koji su danas za svoj rad primili nagrade, nego i onima koji su se kvalificirali za izbor.

Predsjednik Vlade Milanović uvjeren je da će, uz punu podršku Vlade, talent, znanje i rad izvoznika izvući zemlju iz krize. „Rast izvoza od gotovo 8 posto u prvom kvartalu ove godine, daje nam nadu da su pred hrvatskim izvozom, ali i cijelim gospodarstvom, napokon bolji dani“, kazao je.

Premijer vjeruje da je taj rast, barem jednim svojim dijelom, odraz zaokreta kojeg je hrvatska Vlada napravila spram izvoza, prije svega kroz napore gospodarske diplomacije i rada Povjerenstva za internacionalizaciju koje je i pripremilo Akcijski plan za izvoz i započelo njegovu provedbu. Svjestan je da naše strukturne boljke neće nestati preko noći i da je pred nama dug i mukotrpan put, no ova je Vlada spremna i odlučna, kao iskren partner, kročiti tim putem rame uz rame s izvoznicima.

„Osobno ću se pobrinuti da posvećenost hrvatske Vlade izvozu - kako u zemlji, tako i u inozemstvu - bude maksimalna, kao i da Akcijski plan do našeg sljedećeg susreta poluči konkretne rezultate kojima ćemo svi zajedno biti zadovoljni“, zaključio je premijer svoje izlaganje.



Pisane vijesti | Zoran Milanović