Predsjednik Vlade Milanović s predsjednikom Vlade Crne Gore Đukanovićem: Krećemo s istraživanjem nafte i plina u Jadranu

  • Slika /Vijesti/2014/Lipanj/2 lipanj 2014/Milanović Đukanović Zagreb.JPG

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas s predsjednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem. U izjavi za medije nakon sastanka dvojica premijera izvijestila su o temama razgovora.

„Prvo i najvažnije možda u ovome trenutku je istraživanje ugljikovodika, odnosno istraživanje nafte i plina u podmorju Jadrana. Dogovor je da ćemo učiniti apsolutno sve pragmatično da ta istraživanja krenu što prije i da im bilo kakav nesporazum u tumačenju crte razgraničenja na moru ne stoji na putu“, rekao je predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović i dodao: „Tražit ćemo kompromisno rješenje, bez da prejudiciramo buduću granicu, jer ako postoje neka razmimoilaženja ona su vrlo mala, a da se što prije na komercijalnim osnovama u eksploraciju nafte i plina u taj dio Jadrana na jugu uvedu zainteresirane korporacije“.

Razgovarali su i o euro-atlantskim integracijama, pri čemu je ponovno istaknuta podrška Hrvatske Crnoj Gori na tome putu. Također, razgovarali su o prometnim pravcima te mogućnostima suradnje u zračnom prometu između nacionalnih zračnih kompanija, koje su i dalje u većinskom državnom vlasništvu. Što se tiče prometnih pravaca, bilo je riječi o mogućnostima prometnog povezivanja hrvatskih autocesta prema jugu, odnosno Crnoj Gori, Albaniji i Kosovu. „To je, s obzirom na zemljopisni položaj Crne Gore, kao i na saturaciju stanovništva u južnom dijelu Crne Gore, najprirodniji put Crne Gore prema Zapadu, upravo prema Hrvatskoj“, rekao je premijer Milanović.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović izrazio je zadovoljstvo današnjim posjetom Zagrebu, ocijenivši da su razgovori s predsjednikom Vlade Milanovićem bili sadržajni i kvalitetni. Također, izrazio je i zahvalnost na podršci Republike Hrvatske Crnoj Gori i drugim susjedima na prostoru Zapadnog Balkana u ostvarivanju euroatlantskih ambicija. „Hrvatska je svojim članstvom u Europskoj uniji, a posebno jednim pažljivim odnosom prema susjednima, počevši od Crne Gore, pokazala dobre namjere i želju da nam pomogne u usvajanju onih znanja i iskustava koja će za nas biti dragocjena“, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore. Istaknuo je da se odnosi Hrvatske i Crne Gore jako dobro razvijaju i da su kvalitetni, dodavši da nema kompliciranih pitanja koja bi opterećivala i usporavala gospodarski i demokratski razvoj svake od država. Premijer Đukanović pojasnio je da dosta vremena izgubljeno zbog povijesnih prilika na ovim prostorima, pri čemu su mnogu resursi ostali nedovoljno iskorišteni, a jedan od tih primjera je istraživanje nafte i plina u podmorju Jadrana. Naglasio je kako postoji načelno razumijevanje između dvije vlade da se ovom pitanju posveti maksimalno konstruktivno, ne prejudicirajući rješenje razgraničenja, ali razumijevajući potrebu da se resursi koriste u interesu ekonomskog razvoja svake od država. Predsjednik Vlade Đukanović napomenuo je da se razgovaralo i o završetku Jadransko-jonske autoceste, istaknuvši da je to pitanje od izuzetnog interesa i za Crnu Goru i za Hrvatsku. Izvijestio je da su se dotakli i pitanja Jadranskog plinovoda i suradnje hrvatskih i crnogorskih nacionalnih aviokompanija. „Svjesni smo značaja kvalitetnije prometne povezanosti naših država u ostvarivanju turističkog i ukupnog ekonomskog razvoja“, kazao je. Važnim je naveo i povezivanje energetskih sustava podmorskim kablom. „Mislimo da to otvara veliku mogućnost za bolje korištenje naših energetskih resursa i plasman električne energije pod povoljnijim uvjetima na platežno sposobnijem tržištu Italije i Zapadne Europe“, rekao je. Na kraju svog obraćanja, premijer Đukanović naglasio je da će Crna Gora i u narednom razdoblju uložiti dodatne napore da se odnosi između Crne Gore i Hrvatske razvijaju u najboljem smjeru i da predstavljaju uzorni model dobrih odnosa dvaju susjeda.

Upitan o pitanju Prevlake, odnosno kako će dogovor o istraživanju nafte i plina u podmorju Jadrana utjecati na rješavanje tog pitanja, premijer Zoran Milanović kazao je da Hrvatska, od svih susjednih država, ugovor o granici jasno definiran ima samo s Mađarskom. „Što ne znači da se i s ostalim državama život ne odvija normalno, gospodarstvo ne ide i ne otvaraju nove mogućnosti, pa tako i s Crnom Gorom. Pitanje definitivnog razgraničenja na Jadranu nećemo riješiti sutra niti sljedeće godine. To će trajati. Očito i ovaj provizorij nije vremenski ograničen, traje od 2002. godine. Živi se normalno, a jednog dana kada to bude, ja pretpostavljam arbitražu, jer teško će biti drugačije. Arbitraža nije rat, nego civiliziran način rješavanja različitih viđenja na neko pitanje. Međutim, prije toga treba živjeti, raditi i zarađivati i, ustvari, ne vidim kako bi nedefinirana granica stajala na putu tome da i Hrvatska i Crna Gora materijalne i razvojne koristi od nafte i plina u Jadranu“, kazao je premijer Milanović.

Premijer Milanović se, na upit novinara, osvrnuo i na početak rasprave pred Arbitražnim sudom u Haagu, vezanu uz morsku granicu sa Slovenijom. Kazao je da su uloge i pravila precizno definirana. „Zna se tko odlučuje i zna se tko svaku odluku koju arbitraža donese mora prihvatiti. To vrijedi i za Hrvatsku i za Sloveniju. Prema tome, što god arbitraža odluči, koliko god nama to bilo po volji, ili ne bilo po volji, mi ćemo prihvatiti. Isto vrijedi i za Sloveniju“.


 



Pisane vijesti