Milanović u Bruxellesu: "Ispunit ćemo ono što smo u Ugovoru potpisali, ali iznad toga nemamo obvezu ići."

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/milanovic_u_bruxellesu_ispunit_cemo_ono_sto_smo_u_ugovoru_potpisali_ali_iznad_toga_nemamo_obvezu_ici.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović boravi u Bruxellesu, 18. i 19. listopada 2012. godine, gdje sudjeluje na sastanku predsjednika država i vlada Stranke europskih socijalista i Europskom vijeću.

"Hrvatska je skoro potpuno spremna, a potpuno spremna bit će u srpnju sljedeće godine", rekao je Milanović po dolasku na summit.

Odbio je komentirati neke izjave koje dovode u pitanje hrvatsku pripremljenost za članstvo, kazavši da on svojih sugovornika s razine izvršne vlasti ne čuje takve komentare.

"Hrvatska je napravila puno posla, a ja očekujem da svatko, prije svega iz izvršne vlasti, tko ima neki prigovor da mi ga uputi. Ja sam ga spreman saslušati ako je prigovor utemeljen, a s obzirom da se radi o isključivo dobronamjernim ljudima i prijateljima, ja tu ne vidim nikakvih problema", rekao je Milanović.

"Mi smo u izviješću o monitoringu dobili deset preciznih točaka, koje ćemo bez ikakve sumnje ispuniti. U pristupnom ugovoru vrlo jasno stoji koje su naše obveze i mi ih se pridržavamo. Izvan toga ne želim ulaziti u spekulacije, ako netko smatra da Hrvatska treba još nešto učiniti, ako ima nekakav konkretan zahtjev kojeg mi nismo svjesni ili nedovoljno dobro razumijemo svoje obveze, to treba jasno reći, a ja za sada to nisam čuo", nastavio je.

Milanović je rekao da Europska unija razgovara o vrlo bitnim promjenama postojećih pravila, o kojima će se možda hrvatski građani trebati izjasniti na nekom obliku referenduma.

"Ovi su sastanci od posebnog značaja, zato što se danas možda pripremaju neke sutrašnje odluke, a koje nemaju velike veze s onim što je Hrvatska potpisala prije godinu dana i što, kada smo izlazili na referendu, uopće nismo imali pred očima. Hrvatski građani će se o svim tim stvarima morati očitovati, možda i na nekom obliku referenduma, jer vidimo da članice EU-a, ako za nešto koriste referendum, a koriste ga vrlo rijetko, onda ga koriste za ovakve teme, za promjene europskih ugovora. Mijenjaju se vrlo važna pravila, koja imaju utjecaja na život ljudi. Mi smo potpisali jedan ugovor, a ovo o čemu se razgovara zadnjih devet mjeseci je nešto drugo i o tome će se se hrvatska javnost, politika, ukupna zajednica građana morati očitovati i o tome moramo informirati ljude. To su jako važne stvari, koje se tiču naše sudbine, našeg džepa, našeg novca", rekao je.

Europska unija od izbijanja financijske i ekonomske krize radi na svom preustroju, što bi u dogledno vrijeme moglo rezultirati bitno drukčijom Unijom od današnje.

Na upit da komentira svoje izjave o djelovanju oporbe u inozemstvu, Milanović je kazao da nije rekao da oporba nanosi štetu.

"Držim se nekih elementarnih principa, ali pokušavam zagovarati hrvatsku stvar, dakle nema zavisti. To je bila moja poruka, a oni kojima je upućena će se prepoznati, s obzirom da nisam uvjeren da se svi tako ponašamo. Molio bih da se ne izvrću moje riječi koje sam rekao u inozemstvu, u Njemačkoj. Očekujem i od novinara da me prekinu kada govorim neistine, a isto se odnosi i na kolege iz drugih hrvatskih stranaka iz opozicije, koji prilično nonšalantno prezentiraju stvari koje ja nisam rekao", rekao je premijer Milanović.
(HINA)




Pisane vijesti