Milanović u Čileu: "Za nekoliko godina želim da RH bude jedna od najboljih država za business u Europi"

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/milanovic_u_cileu_za_nekoliko_godina_zelim_da_rh_bude_jedna_od_najboljih_drzava_za_business_u_europi.jpg

Predsjednik Vlade Zoran Milanović, koji u Santiagu sudjeluje na summitu Europske unije i Zajednice latinoameričkih i karipskih država (EU-CELAC), razgovarao je u petak s domaćinom, čileanskim predsjednikom Sebastianom Pinerom.

Potpredsjednica Pusić osvrnula se na razgovor sa slovenskim ministrom vanjskih poslova i ponovila kako je RH spremna povući slučajeve pred hrvatskim sudovima, ukoliko "uspijemo sa Slovenijom pronaći alternativno rješenje"

Hrvatsko izaslanstvo predvođeno premijerom posjetilo je i klub hrvatske zajednice Estadio Croata u Santiagu, gdje je Milanović okupljenima poručio kako je summit važan razlog njegovog boravka u Čileu, ali da je jednako važan motiv i brojna hrvatska zajednica. Napomenuo je kako Hrvatska uskoro postaje 28. članica Europske unije i to ne kao "mala statistička greška, nego faktor koji zna što hoće".
Govoreći o tome kakvu Hrvatsku vidi u budućnosti, naglasio je da želi da za nekoliko godina ona bude "jedna od najboljih država za business u Europi. Da onaj tko dođe u Hrvatsku sa svojim novcem zna da je taj novac siguran i da su šanse da ga poveća realne".


Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, koja je također u Santiagu, rekla je da hrvatska zajednica u Čileu nudi "ono što najbolje iz Hrvatske može izaći i u kreativnosti, i u znanosti, i u poduzetništvu". "Ovako bismo htjeli da ljudi vide Hrvatsku u svijetu kao što vide hrvatsku zajednicu u Čileu", kazala je Pusić.

Oko slučaja Ljubljanske banke, Pusić je naglasila kako je sljedeći tjedan dogovoren sastanak sa slovenskim ministrom Erjavcem te kako smatra da smo vrlo blizu rješenju. Hrvatska je spremna povući punomoć bankama za slučajeve pred hrvatskim sudovima, ukoliko "uspijemo sa Slovenijom pronaći alternativno rješenje."

Summit u Santiagu posvećen je temi Zajedništva za održivi razvoj i promociju društveno i ekološki kvalitetnih ulaganja, a pripremni sastanak uoči velikog skupa odrađuju ministri vanjskih poslova. Ministrica vanjskih poslova na marginama skupa sastala se s brazilskim kolegom Antoniom de Aguiarom Patriotom, ministricom vanjskih poslova Kolumbije Mariom Angelom Holguin-Cuellar te ministrom vanjskih poslova i bogoštovlja Kostarike Joséom Enriqueom Castillom Barrantes, a za danas je najavljen susret s predsjednikom Urugvaja Joseom Mujicom.

(Hina)



Pisane vijesti