Završen summit EU-CELAC

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/zavrsen_summit_eu_celac.jpg

Pozivom na bolju suradnju i strateško partnerstvo, u nedjelju je u glavnom gradu Čilea Santiagu završen summit Europske unije i Zajednice latinoameričkih i karipskih zemalja (EU-CELAC).

Na summitu je sudjelovao i hrvatski premijer Zoran Milanović koji se prema najavi trebao obratiti sudionicima, no zbog kašnjenja u programu dio obraćanja je otkazan među kojima i Milanovićev govor.
Milanović se na marginama skupa sastao sa slovenskim kolegom Janezom Janšom, ali nakon sastanka dvojica premijera nisu dala izjave za medije.
"Rasprave na summitu dale su nam novu energiju i nov poticaj našam strateškom partnerstvu", rekao je predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy na kraju summita.
U završnoj deklaraciji prihvaćenoj jednoglasno, predstavnici šezdesetak zemalja iz dviju regija zaključili su "novo strateško partnerstvo" koje bi trebalo rezultirati smanjenjem trgovinskih barijera i povećanjem razmjene između zemalja EU-a i Latinske Amerike i Kariba.
Premijer Milanović bi u nastavku boravka u Čileu trebao posjetiti Punta Arenas gdje će mu biti uručena povelja Počasnog posjeta. Milanović će se u Punta Arenasu sastati s gradonačelnikom Emiliom Boccazzijem Camposom, te s predstavnicima hrvatske zajednice. Obići će također grobnice Hrvatskog i Dalmatinskog pripomoćnog društva, te Hrvatski trg.
Na summitu u Čileu sudjelovala je i prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, koja je rekla da vjeruje kako bi u idućim danima moglo doći do dogovora sa Slovenijom oko Ljubljanske banke. Ministrica je također rekla da bi pripreme za ratifikaciju u Sloveniji mogle biti gotove do kraja veljače, te istaknula da puno nade polaže u sastanak sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem u Bruxellesu idući tjedan.
Također je potvrdila da su na marginama summita u Čileu Milanović i Janša razgovarali o pitanju Ljubljanske banke.
(Hina)




Pisane vijesti