Milanović u Strasbourgu: Vijeće Europe može se osloniti na snagu i zajedničku viziju u jugoistočnoj Europi

Hrvatski premijer Zoran Milanović, koji se danas obratio zastupnicima Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, podržao je ciljeve Vijeća Europe u jugoistočnoj Europi te obećao da će nastaviti graditi koheziju i ustrajati na smanjenju regionalnih razlika u jugoistočnoj Europi i šire.

Predsjednik Vlade boravi u Strasbourgu i Bruxellesu, od 27. do 29. lipnja 2012. godine. U srijedu se u Strasbourgu premijer sastao s predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Jean-Claudeom Mignonom te glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjornom Jaglandom, a obratio se i Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe:

"Ovo je kolijevka ljudskih prava i Vijeće Europe ima svoju duboku svrhu i smisao i bori se za prave stvari. Vlada čvrsto stoji uz ideje Vijeća Europe - ljudskih prava, neovisnog sudstva, borbe protiv korupcije, jednakosti spolova i uključivanja manjina. Sve to nastojimo provesti kako bi izgradili stabilnu i prosperitetnu državu."

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju 2013. ne znači da će njene granice postati linija razdvajanja između zapada i istoka, rekao je Milanović, dodajući kako je hrvatsko iskustvo ekonomskog oporavka dostupno Vijeću Europe, kako bi pomoglo zemljama u susjedstvu. Založio se za jačanje djelovanja Vijeća Europe na Kosovu u cilju osiguranja trajnog mira, a za Bosnu i Hercegovinu da se pronađe način mijenjanja njenog ustava u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava, koje su dio potrebnih reformi kako bi se osigurala jednakost za sva tri konstitutivna naroda.

Na pitanje koja je glavna poruka Hrvatske članicama Vijeća Europe u područjima koja pokriva ta paneuropska organizacija, Milanović je rekao da "Hrvatska napreduje iz dana u dan, da širi prostor slobode. Vlada širi taj prostor dovoljno. Nisu svi u Hrvatskoj s tim najzadovoljniji ili to možda ne vide na isti način kao mi tako da će u vezi s tim trebati puno razgovarati."

U četvrtak i petak,28. i 29. lipnja, u Bruxellesu, premijer Milanović sudjelovat će na sastanku lidera Stranke europskih socijalista te Europskog vijeća.



Pisane vijesti