Ministar Aladrović o NPOO-u iz područja tržišta rada i socijalne zaštite: Pred nama je razdoblje oporavka

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u Gospiću je predstavio prijedlog Nacionalnog plana oporavka i otpornosti iz područja tržišta rada i socijalne zaštite, za koje je predloženo ulaganje od 2,08 milijardi kuna. 

Za unaprjeđenje mjera zapošljavanja te modernizaciju zakonodavnog okvira za tržište rada planirano je izdvajanje 1,43 milijarde kuna od ukupnog iznosa. Prijedlog Plana ima cilj da Hrvatska do 2024. godine dosegne opću stopu zaposlenosti od 70 posto i to kroz uvođenje dodatnih mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za zapošljavanje u sklopu zelene i digitalne transformacije, jačanje mjera za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada, uvođenje sustava vaučera za obrazovanje te unaprjeđenje radnog zakonodavstva, priopćeno je iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Kako je istaknuto, osim u ulaganje u tržište rada, 22,6 milijuna kuna ići će na unaprjeđenje mirovinskog sustava kroz povećanje adekvatnosti mirovina.

Na predstavljanju prijedloga Plana u Gospiću ministar Aladrović  je rekao kako je pred nama razdoblje oporavka, ali i osnaživanja javnih politika kako bi hrvatsko društvo i ekonomija u budućnosti bili otporniji.

Osnovni ciljevi su rast zaposlenosti, adekvatnije mirovine i temeljita reforma sustava socijalne skrbi

„Prije nešto više od godinu dana svijet se preko noći promijenio i od tada se nastavio mijenjati intenzivnije i brže nego ikada ranije. Uspješno smo sačuvali stabilnost tržišta rada, a u kontekstu dodatnog produbljivanja socijalnih i ekonomskih razlika sada imamo priliku da uz pomoć Plana i sredstava kreiramo nove i bolje politike za dugoročno održivo hrvatsko društvo. Rast zaposlenosti, adekvatnije mirovine i temeljita reforma sustava socijalne skrbi s fokusom na korisnike sustava naši su osnovni ciljevi za povratak rastu i osnaživanje cijelog društva“, zaključio je Aladrović.

Nastavno na nedavno predstavljeni Akcijski plan unaprijeđena socijalnog sustava, 628,7 milijuna kuna predviđeno je za sustav socijalne skrbi, uz pomoć kojih će se raditi na smanjenju rizika od siromaštva i socijalne isključenosti, razviti socijalne usluge za posebno osjetljive skupine i povećati njihovu dostupnost.

Prevencija institucionalizacije korisnika kroz razvoj usluga u zajednici, pogotovo u području udomiteljstva, veća transparentnost i adekvatnost socijalnih naknada, poboljšanje usluga za starije izgradnjom sedam novih centara za starije osobe te informatizacija sustava samo su neki od ciljeva Plana namijenjenog za razdoblje do 2026. godine, stoji u priopćenju.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Josip Aladrović