Ministar Aladrović: Započet ćemo službene pregovore sa sindikatima

U emisiji Hrvatskog radija Poligraf gostovali su ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever i glavni direktor HUP-a Davor Majetić. Razgovarali su o tri faze popuštanja mjera, uz upozorenje da bi se zbog pogoršanja epidemiološke situacije, restrikcije mogle vratiti, ali i o mogućem smanjivanju plaća te otključavanju gospodarstva u vrijeme epidemije.

„Kada gledamo situaciju i mjere koje smo donijeli, logika stvari govori da doslovno na razini dana pratimo situaciju i donosimo mjere“, rekao je ministar Aladrović.

„Svaka od te tri faze pretpostavlja da je epidemiološka situacija dobra. Sve one temeljne upute o distanci i držanju razmaka u dućanima, sve postavke s epidemiološke strane ostaju iste. Nadamo se i očekujemo da trenutna epidemiološka situacija koja je dobra, da potraje i dalje“, nastavio je ministar.

Dodao je da ovo otključavanje ekonomije može imati pozitivne efekte i što se tiče javnih financija.

„Pokazali smo razumijevanje prema poduzetništvu i htjeli smo očuvati i agregatnu potrošnju. Koje su opcije za dalje, teško je govoriti, ali ne bih ni žurio u procjenama. Sigurno ćemo biti spremni na izazove koji su pred nama. Osobno smatram da ovo što se jučer dogodilo u kontekstu ekonomije će imati pozitivne efekte“, rekao je.

Naglasio je da je velika odgovornost na pojedincima da se drže uputa.

Pitanje solidarnosti onih koji imaju sigurna radna mjesta

Što se tiče sastanka sa predstavnicima sindikata javnih i državnih službi, ministar je kazao da prepričavanje detalja sa sastanka ne bi bilo korektno prema drugoj strani, ali da može generalno iznijeti stavove Vlade.

„U ovom trenutku imamo 490 000 zaposlenih u realnom sektoru za koje je zatražena potpora. Dakle, gotovo polovica ljudi koji su zaposleni u realnom sektoru je ugrožena ovim virusom. To znači da će plaće nekim intenzitetom, htjeli mi to ili ne s vremenom padati. To znači da su mjesta koja su unutar tog realnog sektora nešto ugroženija, ne samo zbog situacije u Hrvatskoj, nego i situacije u drugim zemljama koje su emitivne ili što se tiče turizma ili pružanja nekakvih usluga, bilo što se tiče robnog izvoza“, kazao je ministar Aladrović.

„Dakle, mi imamo situaciju u okolini od Austrije, Italije, Njemačke, Slovenije koja nije sjajna, naša cijela ekonomija je izložena“, istaknuo je i dodao:

„U ovoj krizi sam operativni teret, najveći teret nose vatrogasci, liječnici, medicinske sestre, čak i obrazovanje. Sada je pitanje solidarnosti ne javnog i realnog sektora, nego onih koji imaju nekakvu sigurnost i onih koji imaju puno manju sigurnost, dakle imamo na jednoj strani zaposlenike koji imaju sigurne plaće i sigurna radna mjesta i kojima se u pogledu rada ne može puno toga dogoditi. S druge strane imamo veliki dio onih koji su u drugom diskursu i nemaju sigurna radna mjesta“.

Također, ministar je rekao kako, unatoč tome što se radi drugi rebalans proračuna, a kroz prvi je već ušteđeno 2,1 milijardu kuna bez rezanja materijalnih prava, drugi koji slijedi kroz dva ili tri tjedna nakon prvog, u vrlo kratkog intenzitetu u recentnoj povijesti dosad što je kaže, dosad neviđeno, će isto tako utjecati na rashode u našem proračunu koliko god je moguće da bi financirali pomoć našem gospodarstvu, odnosno stvaranje agregatne potražnje.

„Je li sljedeći korak i dio koji se odnosi na materijalna prava, ja bih se usudio reći da je to na stolu“, rekao je ministar i zaključio:

„Započet ćemo službene pregovore, pokrenut ćemo danas ili u ponedjeljak, ali u najkraćem mogućem vremenu“.

 
Izvor: HRT/Vlada

Pisane vijesti