Ministar Božinović: Moramo gledati u budućnost, migracije su jedan od najvećih izazova današnjice

Slika /Vijesti/2018/12 prosinac/11 prosinac/Bozinovic.jpg

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji predstavlja Hrvatsku u Marakešu, u razgovoru za HRT osvrnuo se na usvajanje Globalnog kompakta o sigurnim i regularnim migracijama. 

"Nakon višegodišnjeg rada na ovom dokumentu, oko kojeg do prije mjesec dana nije bilo neslaganja, postigao se dogovor da se krene u pitanje rješavanja izazova migracija koji predstavlja jedan od najvećih izazova današnjice. S njime se sada moraju početi nositi međunarodna zajednica, odnosno Ujedinjeni narodi, koji su iz niza razloga to propustili učiniti na vrijeme", kazao je.
 
Ministar Božinović poručio je da Hrvatska vodi suverenu politiku kada je riječ o migracijama. Istaknuo je da smo se jasno postavili kad je u pitanju sprječavanje ilegalnih migracija te da ih hrvatska granična policija ne dopušta.
 
"No to nije dugoročno rješenje. Dugoročno rješenje može se postići jedino suradnjom ne samo sa susjednim zemljama nego i zemljama iz kojih ti migranti dolaze. Moramo koristiti alate koje imamo i kao članica UN-a, a prije svega kao članica Europske unije, da utječemo zajedno s ostalim državama članicama da se europska politika angažira prema zemljama odakle dolaze migranti. Europa nije uvijek i na vrijeme bila svjesna izazova koji su joj pred vratima, tako je bilo 2015. godine i ne želimo da se to ponovi. Želimo da se to osvijesti u institucijama EU-a", rekao je ministar.
 
Pojasnio je da Globalni kompakt govori o tome da država može odrediti što su za nju ilegalne migracije, a što regularne migracije. "Moramo gledati u budućnost, gledati prema generacijama koje dolaze, ne možemo im ostavljati neriješena pitanja da bi prikupili neki politički bod", poručio je.

Ponovio je da se da se UN počeo ranije baviti ovim pitanjem možda ne bi bilo onoga čemu smo svjedočili 2015. godine. "Ne možete spriječiti da migranti dolaze iz Pakistana ili Afganistana, a da niste angažirani na rješavanju problema ondje gdje je on nastao. Kad on dođe na europsku granicu, onda niste riješili problem, zapravo rješavate posljedice", zaključio je ministar Božinović.
 
Izvor: Vlada / HRT 

Pisane vijesti | Davor Božinović