Ministar Božinović: Unatoč pokušajima destabilizacije, nacionalna sigurnost nije ugrožena

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je danas da je Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) utvrdila da su fotografije potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića objavljene u Nacionalu fotomontaža te da unatoč pokušaju destabilizacije pojedinca i institucije koju predstavlja, nacionalna sigurnost nije ugrožena.

"Što se tiče načina kako SOA radi mislim da ni jedna obavještajna služba u svijetu o tome previše ne govori", rekao je Božinović novinarima nakon sastanka s ministrima unutarnjih poslova Albanije Sanderom Lleshajem i Crne Gore Mevludinom Nuhodžićem. Dodao je da policija radi u uskoj koordinaciji sa SOA-om i Državnim odvjetništvom te da će ta koordinacija u budućnosti biti sve intenzivnija,  zbog suočavanja s raznim vrstama podmetanja.

"Jednostavno, sve će sigurnosne službe u Hrvatskoj u buduće morati intenzivirati svoju suradnju na razotkrivanju svih mogućih podmetanja koja imaju za krajnji cilj destabilizaciju političkog života pa ako hoćete i Vlade, ali neće uspjeti u tome”, poručio je Božinović.

Kazao je da će istraga pokazati tko stoji iza ove fotomontaže, a na pitanje radi li se, možda, o unutarstranačkom obračunu kazao je da ne zna o čemu je riječ, jer su dobili tek preliminarnu informaciju.
"Kao što sam rekao, zajedničkim radom Sigurnosno obavještajne agencije, MUP-a i Državnog odvjetništva, poduzet će se sve potrebe radnje da bi se razotkrilo počinitelja”, ponovio je Božinović.

Ministar je novinarima odgovorio da nacionalna sigurnost nije ugrožena jer sve službe koje o tome brinu svoj posao rade vrlo profesionalno.
Upitan zašto se u Vladinom priopćenju kaže da se radi o pokušaju destabilizacije, ministar je rekao kako je očito da je to pokušaj destabilizacije ne samo pojedinca, već i institucije koju predstavlja. "To hrvatske institucije dopustiti neće", poručio je Božinović.

Vlada je objavljene fotografije u priopćenju osudila kao perfidne i protuzakonite krivotvorine, ustvrdivši da za cilj imaju kompromitirati najviše državne dužnosnike, a od policije, DORH-a i svih nadležnih službi očekuju da se taj slučaj istraži i pronađu počinitelji "još jednog krajnje podmuklog pokušaja destabilizacije vlasti i pravnog poretka".

(HINA, Vlada)
 

Pisane vijesti