Ministar Ćorić u Konavlima pustio u rad pročistač otpadnih voda vrijedan oko 18,4 milijuna kuna

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić danas je u Konavlima pustio u rad pročistač kanalizacijskih voda vrijedan gotovo 18,4 milijuna kuna, od čega 80 posto sufinanciraju Hrvatske vode.

Ćorić je naglasio kako će time biti riješen problem odvodnje za područje općine Grude, što pokazuje brigu općine za taj kraj, ali i nastojanje Hrvatskih voda za osiguranjem što veće razine opskrbe i odvodnje na području cijele Hrvatske.

"To je kontinuirano i ne može stati sve dok svi građani ne dobiju pristup vodi za piće, kao i sustavu javne odvodnje", rekao je.

Posebno ga veseli što su radovi izvršeni u roku, te najavljuje da Dubrovačko-neretvanska županija može očekivati kontinuiranu potporu ministarstva i Hrvatskih voda u sufinanciranju svih faza projekata na svom području.

U završnoj fazi dokumentacija za projekt Aglomeracije Dubrovnik

Ćorić je kazao kako je u završnoj fazi dokumentacija za projekt Aglomeracije Dubrovnik, pa se potpisivanje ugovora može očekivati možda i do kraja godine, a pozdravio je i informaciju kako je na raspolaganju više Omotnica EU.

Konavoski načelnik Božo Lasić ulaganje je ocijenio značajnim za općinu, jer je osim pročistača otpadnih voda s dvije crpne stanice te kanalizacijskog sustava usputno izgrađena i prometnica s nogostupom te parkiralištem na Grudi.

"Posebno sam zahvalan Hrvatskim vodama bez kojih ne bismo mogli ni krenuti u ovo ulaganje. U tijeku je ulaganje u Moluntu gdje gradimo kanalizaciju. Nadam se da će kroz iduću godinu ili dvije i to biti završeno. Sve ovisi o financijama u budućnosti", rekao je.

Razgovori o akumulaciji na Konavoskom polju

Lasić je napomenuo da se s Hrvatskim vodama razgovara o stvaranju akumulacije u Konavoskom polju, iz koje bi se omogućilo navodnjavanje, a u tijeku je komasacija i ucrtavanje vodotokova na sto hektara na tom polju.

Direktor Konavoskog komunalnog društva Marko Glavić objasnio je kako je pročistač zapravo biljni uređaj, koji je jako ekonomičan po cijeni izgradnje i troškovima održavanja.

"Na taložnici se odvajaju krute otpadne tvari, a voda se potom distribuira u vodonepropusnu lagunu u kojoj raste vrsta trske koja svojim korijenskim sustavom koristi te otpadne vode za hranu, a ujedno ih pročišćava do razine 99 posto", rekao je Glavić.

Izvor: Hina/Vlada  

Pisane vijesti | Tomislav Ćorić