Ministar Ćorić: Uz oprezno planiranje ekonomskih akivnosti, ne trebamo se bojati nove recesije

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić gostovao je večeras u Dnevniku Nove TV.

Upitan je li na pomolu nova recesija, ministar Ćorić je kazao da ga sadašnja situacija ne podsjeća na 2008. godinu.

"Rast BDP-a u drugom kvartalu od 2,4% je zadovoljavajući, treba se osvrnuti na njegove komponente. Izvoz, prije svega roba, je pao za 0,9%, ali je izvoz usluga porastao u drugom kvartalu", pojasnio je. Dodao je da postoji cijeli niz pozitivnih pokazatelja te da investicije rastu preko 8%.

Na komentar da nema privatnih investicija, kazao je da, s obzirom na relativno veliko povlačenje iz europskih fondova, državne investicije u infrastrukturne projekte pretežu, ali se ne može reći da nema privatnih investicija.

"Vraćam se na rast BDP-a od 2,4% znatno veći od prosjeka EU, odnosno euro zone i to nas veseli. Taj rast u narednom razdoblju treba sagledati u kontekstu ekonomskih događanja u našim najvećim trgovinskim partnerima. Htio bih naglasiti da je Njemačka drugi kvartal završila s tek 0,4% rasta, a Italija je bila na nula posto. To su naši najvažniji trgovački partneri."

Ministar Ćorić smatra da se ne trebamo bojati nove recesije,  ali i da  trebamo oprezno pristupiti planiranju ekonomskih aktivnosti u narednoj godini.

"To se odnosi na dodatno povećanje investicija. Siguran sam da nas to očekuje, s obzirom na to da dolazi najveći dio apsorpcije europskih sredstava koji će nam to omogućiti. S druge strane rast plaća u proteklom razdoblju jamstvo je povećanja osobne potrošnje. U 2020. godinu bih, neovisno o okolnostima, ušao optimistično. Hrvatska se u ovom trenutku ne treba plašiti recesije. Barem prema ovim pokazateljima", poručio je.

Ministar se nije složio s ocjenom da Vladinoj ekonomskoj politici nedostaje razvojna komponenta.

"Maloprije ste rekli da najveće investicije dolaze iz državnog sektora. Kako fali razvojna komponenta, ako nam najveći dio investicija dolazi iz državnog sektor", kazao je ministar, podsjetivši  na najnoviji val Vladinih mjera i poreznog rasterećenja.

Na pitanje treba li ministar financija popustiti u smjeru zdravstva ili obrazovanja, s obzirom na povoljne brojke, ministar Ćorić je odgovorio:

"Budimo egzaktni, mi u ovako dobroj situaciji nismo bili već 15 godina. Hrvatski javni dug pada, pada njegov udio u BDP-u. Hrvatsko gospodarstvo raste. Naš životni standard raste. Plaće su u proteklih nekoliko godina porasle za više od 10%", naglasio je.

Problem s liječničkim plaćama, ministar objašnjava propustom prethodnih Vlada koje te plaće nisu povećavale dok su bile u mandatu.

"Reći ću kako je to izgledalo u protekle tri godine. Nakon pregovora 2017., kad sam bio ministar rada, povećali smo u tri navrata plaće po dva postotna boda. Ove će godine te plaće biti povećane više od pet posto. Sve skupa 11 posto", podsjetio je.

Dodao je da, kada se govori o javnim i državnim službama, pregovorima treba pristupiti horizontalno. U te pregovore treba biti uključen i ministar rada, ministar financija i resorni ministri.

Na pitanje o problemima s odlaganjem smeća u Zagrebu i o mogućem kažnjavanju Grada Zagreba, ministar je kazao da Ministarstvo nema alat kojim bi to učinilo.

"U ministarstvu zaštite okoliša i energetike smo u proteklih nekoliko godina promišljali u drugačijem svjetlu. Znamo ciljeve Republike Hrvatske do 2020. 2017. godinu završili smo s 28% odvajanja, 2020. trebali bi završiti s 50% odvajanja", naveo je Ćorić.

"Posljednjih nekoliko godina pokrenute su aktivnosti u smjeru edukacije, informiranja naših građana. Milijuni kuna su išli u tom smjeru, Zagreb je dobio 3,6 milijuna kuna za kampanju. Što se tiče izgradnje reciklažnih dvorišta, u mandatu od 2017. do sada, potpisao sam više od 140 odluka za izgradnju reciklažnih dvorišta koja se grade širom zemlje.

Kazao je da ga brinu hrpe smeća oko kontejnera, i da to mora zabrinuti svakoga tko je iole zainteresiran za stanje okoliša u zemlji. "Ali svi imamo svoju odgovornost, ona je u kontekstu upravljanja podijeljena. Ministarstvo ima svoju, Fond za zaštitu okoliša svoju, građani svoju odgovornost."

"Jedinice lokalne samouprave imaju svoju odgovornost," odgovorio je na konkretno navođenje gradonačelnika Bandića. "Njihovim građanima treba omogućiti odvajanje. Od 2013. postoji zakonodavni okvir. Jedinice lokalne samouprave moraju učiniti sve da svojim građanima omoguće odvajanje. Ukoliko to građani zanemare, u tim slučajevima idu penali."

"Na tome se radi jako puno. Svake godine napredujemo. Je li taj napredak zadovoljavajući, to je nešto o čemu možemo govoriti", nastavio je.

Upitan o teškim riječima koalicijskog partnera Milorada Pupovca, ministar je izrazio stav da je u svojim izjavama proteklih dana prešao mjeru.

"Ukoliko postoji Vlada u posljednjih petnaestak godina koliko pratim politička zbivanja u Hrvatskoj, koja je potpuno otvorena za dijalog, prije svega s našim manjinskih zastupnicima, to je Vlada gospodina Plenkovića.

Ministar smatra da je odluka o isprici na samom Pupovcu.
"Mislim da on treba promisliti o svojim izjavama. U svakom slučaju, uspoređivati Republiku Hrvatsku s NDH je jednostavno nedopustivo", zaključio je.



Pisane vijesti