Ministar Ćorić: Želimo Inu kao vertikalnu integriranu, moderniziranu kompaniju sa što više zaposlenih radnika

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u izjavi medijima o transformaciji poslovanja Ine  kazao je da inzistira na tome da što veći broj radnika ostane u postrojenjima koja će i dalje funkcionirati, te je odbacio tvrdnje da u pitanju sisačke rafinerije ima razmimoilaženja u mišljenju s ministrom državne imovine Goranom Marićem.

"Ono što je rekao ministar Marić 2016. u tim okolnostima i ono što govorimo, odnosno inzistiramo cijelo vrijeme, je Ina kao vertikalna integrirana kompanija. Držimo da modernizacija rafinerijskog biznisa u Ini nema alternativu i u tom kontekstu ulaganje koje će ići između 3,5 i 4 milijarde kuna je nužno", odgovorio je Ćorić novinarima pred Banskim dvorima na opasku da dva ministra u Vladi razmišljaju različito o sudbini rafinerije u Sisku.
 
"Nemamo razmimoilaženja u mišljenjima. Trebalo je inzistirati na tome da se održi zaposlenost na području Sisačko-moslavačke županije. Marićevu izjavu treba promatrati u širem kontekstu, pitanje rafinerijskog biznisa 2016. i 2018., nakon proteka dvije godine, nije isto. Ispitajte kakve su okolnosti bile 2016. a koje 2018. Jedna arbitraža je prošla koju Hrvatska nije dobila. Očekujemo pravorijek druge arbitraže ove godine. Okolnosti nisu iste", ustvrdio je Ćorić.
 
Ina u sklopu poslovnog plana za 2019. godinu planira početak provedbe programa kojim bi prerada sirove nafte bila koncentrirana u rafineriji u Rijeci, dok bi u Sisku bio industrijski centar s drugim djelatnostima.
 
Ćorić je novinarima kazao da u ovom trenutku rafinerija u Sisku posluje s oko 30 posto kapaciteta na godišnjoj razini, a rafinerija u Rijeci sa 70 posto kapaciteta.
 
"Moj način promišljanja je da Hrvatska treba Inu kao snažnu energetsku kompaniju. Treba efikasnu i uspješnu Inu koja s jedne strane radi dobar posao, konkurentna je, s druge strane svojim vlasnicima, u ovom slučaju Hrvatskoj, nosi dobit", kazao je.
 
Upitan što će se u sklopu transformacije poslovanja Ine dogoditi s radnicima u Sisku, Ćorić je podsjetio na zaključke poslovnog plana usvojenog krajem prošle godine, po kojem će između 40 i 50 posto radnika iz Siska ostati u postrojenjima, odnosno oblicima proizvodnje koji su definirani za iduće razdoblje.
 
"Što se tiče ostalih radnika, od menadžmenta Ine je komuniciran sveobuhvatan program zbrinjavanja dijela radnika, isto tako i mogućnost da ti radnici ostanu raditi u Ini u drugim segmentima poslovanja. Detalje socijalnog programa ne znam, možete kontaktirati sindikate, oni će o tome znati puno više", kazao je Ćorić.

Pisane vijesti