Ministar Erlić o važnosti razvojnih županijskih agencija

Ministar Šime Erlić pozvao je župane na sastanku Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija da ojačaju kapacitete za apsorpciju sredstava EU, istaknuvši da će važnu ulogu u povezivanju županija i nacionalne vlasti imati županijske razvojne agencije kao regionalni koordinatori.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić dao je izjavu za novinare nakon sjednice IO Hrvatske zajednice županija. Naglasio je da je među temama o kojima su raspravljali i apsorpcija financijskih sredstava unutar višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije jer su, kako je rekao, pred nama nikada veća sredstva.

Kazao je da su razgovarali su o održivom modelu financiranja razvojnih agencija, daljnjoj specijalizaciji i jačanju kadrova u njima te o načinu kako da učinkovitije pomažu općinama i drugima koji se prijavljuju za projekate financirane iz europskih fondova. Najavio je unaprjeđenje Zakona o regionalnim razvoju.

Četiri milijuna eura za Program"Lika"

Ministar Erlić najavio je Program "Lika", vrijedan četiri milijuna eura, za projekte na području Ličko-senjske županije.

Ličko-senjski župan Ernest Petry podsjetio je da ta županija zauzima gotovo deset posto državnog teritorija, ima tri nacionalna parka i jedan park prirode, a u njoj živi manje od 43.000 stanovnika.

Ministar je rekao da se od 2014. godine do sada kroz nacionalne programe uložilo više od 170 milijuna eura za mnoge manje projekte kojima jedinice lokalne samouprave rješavaju svoja važna komunalna pitanja.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i brodsko-posavski župani Danijel Marušić najavio je dva velika događaja u 2023. godini, obilježavanje 30 godina lokalne demokracije u Hrvatskoj i 20 godina djelovanja Hrvatske zajednice županija, a proslava će biti idućeg mjeseca u Opatiji, to jest Primorskoj-goranskoj županiji iz koje je i potekla ideja o osnutku te zajednice.

Sudionici sastanka razgovarali su o aktualnim pitanjima i s predstavnicima Ministarstva financija i Ministarstva pravosuđa i uprave, a održana je i prezentacija o arbitražnom sudištu Hrvatske gospodarske komore.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti