Ministar financija Marić: Niži PDV za lijekove, povećanje iznosa neoporezivih primitaka s 2.500 na 7.500 kuna

Slika /Vijesti/2018/11 studeni/9 studenoga/DSC_0707.JPG

Po završetku današnje sjednice Vlade, ministar financija Zdravko Marić održao je u Banskim dvorima konferenciju za novinare.

Kazao je da očekuje kako će korekcija PDV-a s 25 na 13 posto na svježe ili rashlađeno meso, ribu, voće, povrće i jaja te povezane usluge isporuke živih životinja kao i dječje pelene, biti viđena i na korekciji cijena, iako, dodao je, iskustva u prošlosti nisu baš bila takva.

Što se tiče stope PDV-a na lijekove, ministar je rekao kako efekt te mjere iznosi 100 milijuna kuna na godišnjoj razini.

U pogledu očekivanja od povećanja iznosa neoporezivih primitaka s 2.500 na 7.500 kuna, ministar je kazao da Vlada tu mjeru ne bi donijela da ne očekuje pozitivne efekte.

"Vjerujem da će ovo biti pozitivna vijest i za poslodavce i za zaposlenike i da biti dobro primljena i to ne samo kao vijest, nego u konačnici i materijalizirana", ustvrdio je Marić, istaknuvši kako se ne radi o malom povećanju.

"Danas imamo 2.500 neoporezivo i dižemo na 7.500 kuna. Radimo još jedan dodatni iskorak - stupanje na snagu 1. prosinca ove godine, što znači da otvaramo prostor poslodavcima i poduzetnicima da nagrade svoje zaposlenike i vrednuju njihov rad", naglasio je.

Upitan o porezu na nekretnine, odnosno je li se od toga odustalo u ovom mandatu, ministar je rekao kako u aktualnim poreznim zahvatima taj prijedlog nije na stolu. 

Cigarete skuplje za najviše 2 kune

Što se tiče poskupljenja cigareta zbog dizanja trošarine, Marić je rekao da prema proračunima Ministarstva financija one ne bi trebale poskupjeti više od dvije kune. 

"Prema svim našim izračunima i kalkulacijama ni u jednom od scenarija za koji se zalažemo i predlažemo ne bi trebalo doći do korekcije cijena za više od dvije kune, samo manje od toga. Jedan od prijedloga je da taj sustav bude usklađen već sa početkom 12 mjeseca ove godine", kazao je ministar.

Na pitanje hoće li nove cijene cigareta probuditi ilegalno tržište, budući da su u susjednim zemljama znatno jeftinije, Marić je pojasnio da Ministarstvo financija, odnosno država, korigira trošarinski sustav, a distributeri i proizvođači to potom reflektiraju na maloprodajnim cijenama.

Izvor: Hina / Vlada RH



Pisane vijesti | Zdravko Marić