Prioritet hrvatskog predsjedanja EPSCO Vijećem - aktivacija nezaposlenih

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić na pripremnom sastanku EPSCO TRlO programa za predsjedanje Vijećem za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanje potrošača (EPSCO Vijeće), koji se održao u petak u Helsinkiju, istaknuo je da će prioritet hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u 2020. godini biti aktivacija nezaposlenih, unaprjeđenje vještina i dobrobit na radnom mjestu.

EPSCO TRIO okuplja ministre rada, zapošljavanja i socijalne politike iz Rumunjske, Finske i Hrvatske koji će predsjedati Vijećem Europske unije u 2019. godini i prvoj polovici 2020. godine i to Rumunjska od siječnja do lipnja, Finska od srpnja do prosinca 2019. godine i Hrvatska od siječnja do lipnja 2020. godine.

Na sastanku su razmatrani zajednički dugoročni ciljevi Europske unije i prioriteti TRIO predsjedanja. Sve tri zemlje navele su digitalizaciju tržišta rada, unaprjeđenje vještina zaposlenih i nezaposlenih, mobilnost radne snage uz osnaživanje socijalne sigurnosti, ravnopravnost spolova na tržištu rada i ravnotežu između privatnog i poslovnog života kao najvažnije prioritete, priopćeno je iz Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Ministar Pavić je naglasio da će prioriteti tijekom hrvatskog predsjedanja EPSCO Vijećem biti aktivacija nezaposlenih s posebnim naglaskom na mlade i dugotrajno nezaposlene, unaprjeđivanje vještina zaposlenih i nezaposlenih, te dobrobit na radnom mjestu.

U okviru tih prioriteta poseban fokus bit će stavljen na projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda, koji su i do sada u Hrvatskoj kroz projekte poput najuspješnijeg "Zaželi", u iznosu od milijardu kuna, pokazali da Europski socijalni fond utječe na promjene u društvu i pomaže zapošljavanju najosjetljivijih skupina u društvu.

U sklopu rasprave o višegodišnjem financijskom okviru (2021.-2027.), ministar je naglasio važnost jačanja Europskog socijalnog fonda kao alata za financiranje programa koji mogu odgovoriti na nove izazove na tržištu rada, ali i nove mogućnosti poput digitalizacije i robotizacije.
Pavić je najavio da su tijekom hrvatskog predsjedavanja planirane dvije konferencije na visokoj razini u Hrvatskoj, jedna na temu korištenja i važnosti Europskog socijalnog fonda za poticanje zapošljavanja i druga o unaprjeđenju vještina zaposlenih i nezaposlenih s posebnim naglaskom na digitalnu i financijsku pismenost.
 
Hina/Vlada

Pisane vijesti