Priopćenje sa zatvorenoga dijela 124. sjednice Vlade

Na zatvorenome dijelu današnje, 124. sjednice, Vlada je utvrdila stajališta za sastanak Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu (FAC Trade), koji će se održati 9. studenoga 2018. godine, Vijeća za opće poslove (GAC), koji se održava 12. studenoga 2018. godine te Vijeća za opće poslove – članak 50. (GAC – Art. 50), također 12. studenoga 2018. godine.
           
Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima vijeća, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema tih sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga, moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska. Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o stajalištima Republike Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Vlada je utvrdila odgovor Republike Hrvatske na repliku Europske komisije u predmetu pred Sudom Europske unije. Sadržaj očitovanja podnesenih u sudskom postupku pred ovim sudom, prije objave presude suda, javno se ne objavljuje.
 
Usvojeni su pregledi zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2018. godinu. Cjelovit materijal ove točke možete pronaći na sljedećim poveznicama:             
                                          
Pregled zakonskih prijedloga: https://bit.ly/2JOwcmt
 
Pregled podzakonskih prijedloga: https://bit.ly/2zDpdIA
                                                                                                                     
Raspravljalo se i o kadrovskim pitanjima. Razriješen je dio dosadašnjih članova i zamjenika članova Povjerenstva za rješavanje o žalbama prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i to Marija Tusun, Irena Bobovčan, Melita Lubina i Hrvoje Pavičić. Kao predstavnici Ministarstva kulture, dijelom novih članova Povjerenstva imenovani su Kristina Zloušić-Idjaković i Hrvoje Pavičić, a dijelom novih zamjenica članova imenovane su Marija Tusun i Vesna Soldo.
 
Razriješen je dosadašnji član  Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanja ljudima dr. sc. Dean Savić. Novim je članom Nacionalnog odbora, kao predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova, imenovan Dejan Dretar.
 

Pisane vijesti | Priopćenja