Ministar Goran Marić na Prevlaci se upoznao s radovima na obnovi nekadašnje austrougarske tvrđave

Ministar državne imovine Goran Marić obišao je u ponedjeljak gradilište obnove tvrđave na Prevlaci, gdje će se otvoriti Muzej austrougarske mornarice, a projekt hitnih intervencija na tvrđavi koji je u tijeku, uključuje i obnovu kamene fasade u stanje iz 1853. godine, kada je tvrđava izgrađena.

Ministarstvo državne imovine najdjelotvornije provodi suradnju s lokalnom samoupravom, što je misija ove Vlade

Ugovor o ustupanju tvrđave na Prevlaci u Općini Konavle potpisan je 24. listopada 2017. godine, kao preduvjet realizacije projekta Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS) za obnovu tvrđave te otvaranje Muzeja austrougarske mornarice.

Ministar Marić je  izrazio zadovoljstvo što će radovi biti dovršeni u predviđenom roku od četiri do pet godina. Naglasio je da Hrvatska ne smije  zapuštati svoje kulturne i povijesne fenomene.

„Misija ove Vlade je suradnja s lokalnom samoupravom, a tu misiju najdjelotvornije provodi u djelo Ministarstvo državne imovine. Dosad smo imali gotovo 600 takvih odluka, a vrijednost imovine koja se trebala staviti u funkciju, veća je od milijardu kuna. Uz to, temeljem zakona 'ex lege' lokalna je samouprava postala vlasnik nekretnina u vrijednosti još milijardu kuna. S tim da još nisu svi iskoristili svoje mogućnosti“, izjavio je Marić.

Predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS) Niko Kapetanić rekao je kako je obnova tvrđave na Prevlaci i politički projekt, jer iza njega stoje Vlada RH, ministarstva kulture i državne imovine te Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Dubrovnik i Općina Konavle.
 
Želimo obnoviti objekt da učvrstimo granicu i da bude ovdje lijepo doći, da pružimo ruku prijateljstva svim susjedima. Ideja je predstaviti nekadašnju Austrougarsku ratnu mornaricu sa svim državama koje su tada bile uključene. Kupili smo muzejsku zbirku za pola milijuna eura, objasnio je Kapetanić.

Dodao je kako su radovi skupi i zahtjevni pa će DPDS aplicirati na EU fondove.

„Samo prva faza koštat će oko 6 milijuna kuna. Imamo obećanje Vlade RH da će projekt proglasiti od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku, a potrebno nam je i dodatno zemljište u dijelu koji je inače integralni dio tvrđave“, rekao je Kapetanić.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je da je projekt obnove na Prevlaci sjajan primjer kako na pravi način upotrijebiti državnu imovinu na korist lokalne zajednice. Načelnik Općine Konavle Božo Lasić izjavio je da je na sastanku s ministrom dogovoreno kako će do Uskrsa biti potpisan ugovor o ustupanju državnog zemljišta za osnovnu školu u Cavtatu.

 Neće država i pojedinci reketariti investitora s potencijalnim ulaganjima 

Ministar državne imovine Goran Marić u Konavlima je, odgovarajući na novinarski upit je li Vlada pogodovala tvrtki PND Strategija Danka Ćorića u privatizaciji Hotela Maestral, rekao kako se na natječajima ne može utjecati 'ni mikron', a da se kroz najtransparentnije javne natječaje pogoduje svima zainteresiranima.

Dodao je kako je 'nemoguće pogodovati na ijednom natječaju', a da se nikad do mandata ove Vlade, hoteli nisu prodavali na javnom natječaju.

Upitan zašto država u posljednjem krugu privatizacije Hotela Maestral nije tražila plan ulaganja, kao što je tražila u prijašnjim pokušajima, Marić je rekao da država više neće tražiti plan ulaganja, jer investitor koji plati cijenu hotela, sam zna štititi svoje interese i ulagat će kako njemu bude potrebno.

„Neće država i pojedinci reketariti investitora s potencijalnim ulaganjima i tražiti da se ulaže u ono što žele pojedinci, a ne investitor. To nigdje u svijetu u tržišnoj ekonomiji ne postoji. Plan novog vlasnika je obnova hotela i podizanje kvalitete na što veću razinu. To će tako biti, sve po zakonu i prostornim planovima“, zaključio je Marić.

Pisane vijesti | Goran Marić