Ministar Goran Marić potpisao ugovore s čelnicima Solina, Visa, Imotskog i Zadvarja u vrijednosti 56 milijuna kuna

Ministar državne imovine Goran Marić danas je potpisao ugovore s čelnicima Solina, Visa, Imotskog i Zadvarja, čime se tim gradovima i općini daruje ili daje na uporabu državna imovina vrijedna oko 56 milijuna kuna.

Tim ugovorima Grad Solin dobio je u vlasništvo poslovnu zgradu i zemljište za izgradnju multifunkcionalnoga kulturnog objekta, a Grad Vis zemljište površine 48.398 metara četvornih radi poticanja gospodarsko-socijalnog razvitka.

Grad Imotski u vlasništvo je dobio zemljište površine 42.571 metar četvorni radi sanacije i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada Kozjačića te je time riješio dugogodišnji problem komunalnog otpada na području Imotske krajine.

Ministarstvo državne imovine ustupilo je općini Zadvarju tvrđavu za promicanje kulturno-edukativnih sadržaja.

Ministar Goran Marić je ocijenio kako nigdje kao u Splitsko-dalmatinskoj županiji nije bilo toliko protuzakonitosti kad je riječ o državnoj imovini, a u Splitu je, kako je rekao, vladao "divlji Zapad".

"Nigdje se ne osjeća toliki trag zapuštenosti, bespravnosti i protuzakonja kad je riječ o odnosu prema državnoj imovini kao u Splitsko-dalmatinskoj županiji", istaknuo je.

Potencijal državne imovine

Po njegovim riječima, danas potpisani ugovori omogućit će obnovu života i pokazati potencijal državne imovine u tim povijesnim hrvatskim mjestima. Istaknuo je kako se ono što je zapušteno vraća životu, a ono što je neplodno postat će plodno i životno u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Darivanje državne imovine općinama, gradovima i županijama nova je politička filozofija, nova kultura hrvatske političke svakodnevice, dodao je Marić.

"U Splitu vlada 'divlji Zapad' kad je u pitanju odnos prema korištenju poslovnih prostora, ali vladao je i više ne vlada", ocijenio je.

U vezi s medijskim natpisima koji problematiziraju njegovu imovinu, ministar Marić rekao je novinarima: "Znam da je mnogo interesantnije raspravljati o mojoj imovini koja je stečena puno prije nego što sam postao državni dužnosnik, i koja je prijavljena apsolutno točno, nego raspravljati o onima koji su
koristili 30 godina bespravno, nego analizirati tko je taj koji je dopustio da se ne ispostavi faktura za korištenje takve imovine, nego o zakonu koji smo najavili prije tri dana, to jest zakonu o neprocijenjenome građevinskom zemljištu koje je vrijedno milijarde kuna, koje se koristi već 30 godina a koje je
vlasništvo Republike Hrvatske."

Upozorio je kako nikad nitko nijednom rečenicom nije pitao što se dogodilo s imovinom koju je Republika Hrvatska stekla prije pet ili šest godina u predstečajnim nagodbama. "Niti jedna nije preuzeta, a vlasništvo je Republike Hrvatske," dodao je.

"Znam da je novinarima interesantnije slati dopise i pisati jesam li vlasnik hotela, kampa, maslinika, trgovačkog društva... Nisam ničega vlasnik, ali istina je da sinu pomažem jedan crkveni maslinik od 35 kvadrata održavati, uređivati, koji je bio 19 godina zarastao u šumu i nitko nije u njega ulazio - i zajedno s prijateljima to čistim. Imam tamo samo trošak, ali to je moj trošak. Umjesto lijekova u ljekarnama da ga kupujem, ja se tamo liječim", rekao je Marić.

Podsjetio je kako je podneseno više od 1500 zahtjeva Državnom odvjetništvu (DORH) za vraćanje vlasništva Republike Hrvatske u njezin posjed.

U samo 11 poslovnih prostora u Zagrebu šteta od 38 milijuna kuna 

Primjerice, u Zagrebu je u samo 11 poslovnih prostora učinjena šteta od 38 milijuna kuna kad je, kako je rekao, "nekakvim oprugicama ili nevlasnicima mjesečno fakturirano po 100.000 kuna neto" za korištenje tih prostora koji nisu njihovi. "E, sad su ti prihodi - prihodi Republike Hrvatske", dodao je.

Najavio je kako će tijekom ljeta početi realizacija triju velikih projekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji - hotela Krvavica, Dječjeg sela u Baškoj Vodi i hotela Zagreb u solinskome prigradskom naselju Duilovu.

"Hotel Krvavica 30 godina predstavlja ruglo i sramotu države Hrvatske. Obišao sam ga i vidio sam štakore od tri kile koji skaču po plaži. Do kraja srpnja ove godine bit će raspisan natječaj za taj hotel," istaknuo je.

Po njegovim riječima, Dječje selo je vrijedno 110 milijuna kuna, ali nije moguće napraviti investiciju manju od 300 do 500 milijuna kuna. "Do kraja ovog mjeseca taj će projekt biti upućen Vladi", najavio je.

Dodao je i da hotel Zagreb u Duilovu više neće biti sramota Splita i Hrvatske.

"Postignut je dogovor između Ministarstva financija, Ministarstva obrane i Ministarstva državne imovine i uskoro će se potpisati sporazum kojim će Ministarstvo obrane prenijeti pravo upravljanja nad tim hotelom na MInistarstvo državne imovine, a naša je zadaća da pripremimo javni natječaj za to", rekao je Goran Marić.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Goran Marić