Ministar Horvat i povjerenica u EK Vestager: Plan restrukturiranja treba omogućiti dugoročnu održivost Uljanika

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima povjerenicu Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Uz predsjednika Vlade bili su ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

U izjavi za medije, ministar Darko Horvat izvijestio je da se na sastanku razgovaralo o prijedlogu posebnog modela za pomoć gradu Vukovaru kojim bi se zaustavio negativan trend iseljavanja u tom gradu, kazavši da se rješenje tog problema traži u suradnji s Europskom komisijom.

"Svakako želimo pomoći ljudima u Vukovaru i spremni smo napraviti što je potrebno da se zaustavi trend koji je negativan", dodala je povjerenica Margrethe Vestager.

Rekla je da se razgovaralo i o načinu na koji Vlada radi na inicijativama oko poticanja ulaganja. "Znamo da nije lako, ali mislimo da je tu napredak postignut, posebno što se tiče Petrokemije", ustvrdila je. 

Ministar Horvat je dodao da je bilo riječi o hrvatskom zakonodavstvu vezano za potpore i poticanje ulaganja. Što se tiče Petrokemije, u sljedećih nekoliko tjedana očekuje suglasnost Europske komisije i oko pitanja dokapitalizacije, izrazivši nadu da će se faza restrukturiranja završiti do kraja godine.

Ministar je izvijestio da se razgovaralo i o statusu brodograđevne industrije u Hrvatskoj, prvenstveno problemima koji su u ovom trenutku aktualni u brodogradilištima 3. maj i Uljanik.

Kazao je da su povjerenici pojasnili prijedlog plana restrukturiranja, koji je poslan Bruxellesu, a ona je dala jasnu potvrdu da stručne službe Komisije rade na tom dokumentu.

"Predmet je dosta kompliciran i zahtijevat će dodatno vrijeme i angažman kako bi ga se uobličilo u onaj modalitet koji će Europskoj komisiji biti prihvatljiv", zaključio je ministar Horvat.

Povjerenica Vestager je istaknula da Europska komisija želi vidjeti plan restrukturiranja koji će omogućiti održivost kompanije u budućnosti.  

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar Horvat je ponovio da Vlada više neće i ne smije investirati u one projekte koji ne pokazuju dugoročnu održivost.

Pojasnio je da predmetni dokument koji se izrađivao u proteklih 6-7 mjeseci nije u potpunosti uvjerio da bi brodogradnja u Puli i u Rijeci temeljem predmetnog modela mogla nastaviti tim tempom.

"Neke se stvari u filozofiji brodogradilišta moraju promijeniti, a mi s tom filozofijom moramo uvjeriti kolege u Europskoj komisiji da su to postulati koji daju perspektivu održivosti brodograđevne industrije i u Rijeci i u Puli, kao i da Vladin angažman neće narušiti bilo kakvu tržišnu utakmicu u osposobljavanju jednog i drugog brodogradilišta za dugoročno tržišno orijentiranu izgradnju brodova", poručio je Horvat.

Povjerenica Vestager ocijenila je da treba paziti da se jednoj kompaniji ne daju nekakve posebne pogodnosti vezane za konkurentnost koje druge kompanije nemaju.

Kada je riječ o odgovornosti prema novcu poreznih obveznika, važno je da on ne bude protraćen, smatra povjerenica", kazavši da je rad Vlade u tom smislu obećavajući.

"Mislim da je zbog složenosti problema teško dati definirani krajnji rok, ali ono što smo dogovorili s ministrom nam daje dovoljno vremena da napravimo posao koji je potreban", rekla je povjerenica.

Upitana uključuje li plan restrukturiranja otkaze, povjerenica nije željela prejudicirati sadržaj plana, jer to uvelike ovisi o tome što će potencijalni ulagač ponuditi, kao i njegove odgovornosti za to kako plan napraviti održivim za budućnost.

"S obzirom na dugu tradiciju brodogradnje, ona je dio kulture i obiteljskog nasljeđa, te stoga je vrlo osjetljivo iznositi bilo kakve detalje u trenutku kada plan restrukturiranja nije do kraja definiran", poručila je povjerenica Vestager.

Pisane vijesti