Ministar Horvat: Postoje dva ozbiljna konkurenta koji žele kontinuitet brodogradnje u Puli i Rijeci

Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Darko Horvat u izjavi za medije nakon sjednice Međuvladine komisije za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju između Republike Hrvatske i Ruske Federacije kazao je kako rokovi za izradu programa restrukturiranja Uljanik Grupe polako istječu, te da pregovori o programu i sudjelovanju strateškog partnera moraju biti ozbiljni.

Upitan za komentar istupa Nadzornog odbora Uljanika koji proziva Danka Končara za izostanak djelovanja i upitan može li ta neaktivnost otjerati Uljanik u stečaj, odgovorio je kako vidi perspektivu i u Puli i u Rijeci te kako uopće ne želi razgovarati o stečaju, ali da ga "polako muči" dinamika.

"Očekivao sam da će se u prethodnih mjesec i pol dana ispregovarati barem tehnički dio restrukturiranja, bez kojeg nema intervencije u spas brodogradnje ni u Puli ni u Rijeci", rekao je.

Podsjetio je da je izrađen koncept restrukturiranja za koji se nada da je "iskren, stvaran i točan" te dodao da je Vlada platila jamstva za brodove koji se neće graditi i da se zajedno s Uljanikovom upravom bori za četiri novogradnje za koje postoje realne šanse da se završe.

"Očekujemo pismo namjere Smart Holdinga"

Što se tiče strateškog partnerstva, rekao je da ga do prije nekoliko mjeseci nitko nije htio, a danas, kako je rekao, "postoje dva ozbiljna konkurenta koji žele kontinuitet brodogradnje u Puli i Rijeci".

"U razgovorima s Fincantieriem i DIV grupom i, s druge strane, s Dankom Končarom i Vadimom Novinskim imamo kontinuitet te tijekom ovoga tjedna očekujemo pismo namjere Smart Holdinga kojim bismo započeli konkretne razgovore o ulasku te kompanije u 3. maj, a nakon toga i u Brodogradilište Uljanik", izvijestio je Horvat.

Istaknuo je da ja Vlada spremna te kako se nada da je i Uljanikova uprava spremna otvoriti data room i pustiti u dubinsku analizu oba brodogradilišta, i na temelju te analize uskoro dobiti konkretne ponude i modele prema kojima će budući strateški partneri zajedno s državnom htjeti ući u restrukturiranje brodogradnje.

"Ako takvih dobrih namjera u ovom trenutku nema", dodao je, "ja bih rado da si pogledamo u oči i to kažemo, jer vrijeme curi", upozorio je Horvat.

Napomenuo je da u međuvremenu trpe radnici, ali i istječe vrijeme za modele kojima država može osigurati barem minimalna primanja radnicima.

"Za mjesec i pol-dva, iscrpit ćemo zakonske modele kojima država može intervenirati, a nakon toga, ne budemo li ozbiljni u pregovorima, doći ćemo u situaciju da se stečaj dogodi sam po sebi", rekao je Horvat.
 
Na pitanje ima li informacija što bi mogao biti sljedeći korak Danka Končara, odgovorio je da mu je Končar u međusobnim razgovorima predstavio svoju viziju kontinuiteta brodogradnje u Puli i Rijeci, a da Vlada traži vjerodostojnu sliku da on može pratiti dinamiku i financijsko opterećenje restrukturiranja, jer država sama ne smije intervenirati prema regulativi EU-a.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti