Ministar Butković: Ne smanjujemo novac za cestu Split - Omiš

Po završetku današnje sjednice Vlade, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da se iznos novca namijenjen izgradnji ceste Split - Omiš ne smanjuje već da se samo radi o preraspodjeli unutar financijskog plana Hrvatskih cesta, a također je istaknuo da mu je primarno u Luku Rijeka privući kineski teret. 

Na pitanje zašto se smanjuje novac za izgradnju ceste Split - Omiš, ministar je ustvrdio da to nije istina, pojasnivši da je riječ o preraspodjeli zbog dinamike izvođenja onoga što je potrebno izgraditi u jednoj godini.

"To smo malo rebalansirali, što znači da smo preselili na neke druge projekte. Sve je u redu, cesta ide, natječaj se raspisuje", kazao je, dodavši da se radi u usklađenju unutar plana Hrvatskih cesta oko potrebe izgradnje projekata, te da se gradnja neće  usporiti.

Primarno dovući kineski teret u Luku Rijeka

Upitan hoće li kineske tvrtke graditi prugu od Zagreba do Rijeke odgovorio je da je interes Kine prema Hrvatskoj sve veći, pogotovo nakon što je kineska tvrtka dobila posao izgradnje Pelješkog mosta.

Ministar Butković je rekao da će primarno raditi na tome da se "dovuče kineski teret u Luku Rijeka".

"Završavamo Zagrebačku obalu, ona će bit gotova krajem svibnja 2019. godine, za nekoliko dana ćemo potpisat ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava za cestu koja vodi prema Zagrebačkoj obali i po meni je osnovni cilj Hrvatske da pokušamo dovući kineski teret u Luku Rijeka", kazao je.

Ako se u tome uspije, dodao je ministar, drugi će korak bit gradnja pruge Rijeka - Budimpešta, a što se, napomenuo je, već radi na nekim dionicama. Isto tako, naveo je i da se radi na uspostavljanju avio linije između Hrvatske i Kine, ali i prema otvaranju nekih drugih linija prema ostalim strateškim državama.  

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Oleg Butković